PSV en Groningen kunnen hun seizoen nog kleur geven

"

PSV en Groningen kunnen hun seizoen nog kleur geven

data-height="112" data-width="397" data-align="left" data-caption="

" src="http://www.vi.nl/upload/459168a0-8f84-4edf-b235-f89fb96becc7_image2555140362432950700.jpg" /> PSV en FC Groningen staan zaterdagavond (18.45 uur) in de Eredivisie voor de 34ste keer tegenover elkaar in Eindhoven. Liefst 26 keer was de thuisploeg te sterk en zeven keer eindigde het duel in een gelijkspel. De bezoekers slaagden er nooit in drie punten mee te nemen. Na de mokerslag van de thuisnederlaag tegen Ajax, herstelde PSV zich vorige week met een eenvoudige zege op AZ. De Eindhovenaren hebben het vizier gericht op een plek in de voorronde van de Champions League. Een troostprijs nadat dit seizoen vol werd ingezet op het kampioenschap.

Een belangrijke reden voor de teleurstelling is het gebrek aan eenheid. Onlangs publiceerde VI een interessant artikel over de grote verschillen in de selectie. Dit heeft zich onder meer vertaald in liefst acht nederlagen. Vooral in uitduels heeft PSV heeft veel moeite om als team overeind te blijven.

PSV is afhankelijk van de individuele grillen, voor FC Groningen geldt sinds een paar weken de kracht van het collectief. De ploeg van Robert Maaskant kende lange tijd een uiterst teleurstellend seizoen, maar is, opvallend genoeg sinds de bekendmaking van het vertrek van de trainer aan het einde van het seizoen, helemaal opgeleefd. De laatste vier duels werden in winst omgezet, waardoor Europees voetbal opeens weer mogelijk is.

Daarbij heeft Maaskant een basiself zonder grote individuele sterkhouders. Het talent van Virgil van Dijk wordt alom erkend, maar de aanval met David Texeira, Género Zeefuik en Andraz Kirm moet nog altijd de nodige twijfel overwinnen en staat symbool voor de grote vraagtekens over de kwaliteiten van de selectie van de noorderlingen. Género Zeefuik maakte als profvoetballer zijn debuut bij PSV, maar tot een definitieve doorbraak leidde het niet. De spits kwam in ruim drie seizoenen tot zestien competitieduels, veelal als invaller. Bij de beloften gold Zeefuik als topschutter, maar eenmaal in het eerste elftal had hij veel moeite om het vertrouwen te winnen.

Via verhuurperiodes aan FC Omniworld, FC Dordrecht en NEC koos Zeefuik afgelopen zomer voor een toekomst in Groningen. De aanvaller heeft echter nog altijd de nodige kritiek te overwinnen. In de afgelopen maanden ging het bij de spits vaker over zijn gewicht dan over zijn doelpunten.

Tim Matavz bewandelde een seizoen eerder de omgekeerde weg. De Sloveense spits was populair in het noorden en vormde samen met Dusan Tadic een ijzersterk duo. In Eindhoven heeft hij veel meer moeite om wekelijks zijn klasse te etaleren.

Waar Matavz vorig seizoen in 28 competitieduels tot elf treffers kwam, staat de teller deze jaargang na vijfentwintig wedstrijden op tien doelpunten. Zijn scoringsdrift wordt erkend, alleen ligt de kritiek voornamelijk bij het gebrek van een actieve rol bij het spel in balbezit. Zowel PSV als FC Groningen zal met gemengde gevoelens terugkijken op dit seizoen. PSV was er alles aangelegen om na jaren droogte de titel weer naar Eindhoven te halen. Met Dick Advocaat als trainer en Mark van Bommel als leider moesten de Brabanders weer de beste club van Nederland worden.

Na een seizoen vol wisselvalligheid is het vizier nu voornamelijk op de tweede plek gericht. Met de KNVB-beker kan de ploeg zeker nog een prijs pakken, alleen zal het voor de supporters niets meer aanvoelen dan een troostprijs.

Ook bij FC Groningen moest na vorig seizoen alles anders. Er werd afscheid genomen van Pieter Huistra en op zoek naar meer branie en bravoure kwam de club uit bij Robert Maaskant. De voormalige kroonprins van het trainersgilde begon vol vertrouwen, maar kwam er al snel achter dat de selectie simpelweg de nodige kwaliteit miste om een rol te spelen in de subtop.

De kritiek nam toe, supporters keerden zich af van de ploeg, maar uitgerekend nadat Erwin van de Looi werd verkozen als opvolger van Maaskant, lijken de noorderlingen de schroom van zich af te hebben gegooid. De afscheidstournee van de trainer kent vanavond een hoofdstuk in Eindhoven. Kan FC Groningen de ijzersterke serie doortrekken en het PSV lastig maken?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen