PSV dwingt tot tiental gereduceerd AZ op de knieën

PSV heeft zondagmiddag het thuisduel met AZ in een 5-1 overwinning omgezet. Al vanaf de achtste minuut speelden de Brabanders met een man meer omdat AZ-verdediger Etiënne Reijnen zowel in de zevende als in de achtste minuut een gele kaart kreeg.

Arbiter Bas Nijhuis gaf Reijnen in de zevende minuut een gele kaart voor een overtreding op Jetro Willems en deed dat een minuut later nadat de verdediger zich vergreep aan Tim Matavz. Wrang genoeg voor AZ was het Matavz die nog geen twee minuten na de rode kaart van Reijnen de score opende. Hij kopte raak na een vrije trap van Dries Mertens.

Die openingsgoal leek ervoor te zorgen dat PSV het wat rustiger aan ging doen. Onder inspiratie van Adam Maher werd AZ enkele keren gevaarlijk en leidde dat zelfs tot de gelijkmaker. Maher, de uitblinker aan AZ-kant, schoot de bal schitterend in de kruising. Even later kreeg hij zelfs de kans op de 1-2, maar zijn lob verdween over het Eindhovense doel.

PSV zette na de onderbreking de man-meer-situatie wel om in een voorsprong. Mark van Bommel was trefzeker met een fraai gedrukt afstandsschot.

Even daarvoor had de routinier een gele kaart gehad van Nijhuis, waardoor hij al op vier gele kaarten in vier duels staat. Nog één gele kaart en Van Bommel moet al zijn eerste schorsing uitzitten. Nooit kwam een dergelijke kaartenserie voor in de Eredivisie.

Halverwege het tweede bedrijf maakte Marcelo aan alle spanning een einde. De verdediger kopte raak uit een corner van Mertens. In het vervolg liep PSV uit naar een ruime 5-1 zege. Tim Matavz kopte uit een voorzet van invaller Luciano Narsingh de 4-1 binnen en Atiba Hutchinson bepaalde de eindstand met een diagonaal schot op 5-1.

PSV heeft na zondag met negen punten drie punten minder dan koploper FC Twente (dat in eigen huis maar ternauwernood met 1-0 won van VVV-Venlo). AZ heeft in vier optredens vijf punten weten te bemachtigen. Foto: VI Images