Promes leidt Jong Oranje met hattrick naar ruime zege

Jong Oranje heeft uitstekende zaken gedaan in de kwalificatiereeks voor het EK Onder-21 in Tsjechië. Onder aanvoering van Quincy Promes was de ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg te sterk voor Jong Schotland (1-6).

De openingsfase op St. Mirren Park in Paisley was voor Schotland, maar de thuisploeg slaagde er ondanks goede kansen voor Steve May, Stuart Armstrong en Callum McGregor niet in om de score te openen. In de 26ste minuut was het wél raak, maar aan de andere kant. Na een schitterende individuele actie opende Promes de score (zie video onderin).

De aanvaller van FC Twente, die deel uitmaakt van de dertigkoppige voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK, had het op zijn heupen. Want nog voor rust voltooide Promes zijn hattrick, waarmee de wedstrijd gespeeld was. Het talent was nauwelijks af te stoppen door Jong Schotland en solliciteerde nadrukkelijk naar een plek in het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal.

Karim Rekik, die debuteerde in Jong Oranje en ook nog mag hopen op het WK in Brazilië, maakte vijf minuten na rust het vierde doelpunt namens de bezoekers. De verdediger van PSV schoot hard binnen nadat een inzet van Marco van Ginkel van de lijn was gehaald. Een kwartier voor tijd kwam Hakim Ziyech in het veld voor Tonny Vilhena en het talent van SC Heerenveen liet zich al snel gelden.

In de 76ste minuut maakte hij met een schitterende uithaal het vijfde doelpunt van de avond, terwijl hij drie minuten later opnieuw trefzeker was. Het slotakkoord was voor May, die kort voor tijd de eer redde namens Jong Schotland en de eindstand bepaalde op 1-6.

Door de overtuigende overwinning is Jong Oranje de nieuwe koploper in Groep 3. De ploeg van Stuivenburg heeft dertien punten uit vijf wedstrijden. Dat zijn er evenveel als Jong Slowakije, dat een wedstrijd meer speelde. Dinsdag komt Jong Luxemburg op bezoek in Maastricht en kan Nederland opnieuw een grote stap zetten richting het EK van volgend jaar.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.