Profiteert ADO van opstartproblemen Go Ahead?

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens lichten we acht feiten eruit. Deze keer aandacht voor ADO Den Haag en Go Ahead Eagles, die zaterdagavond tegenover elkaar staan in de Hofstad.

Profiteert ADO van opstartproblemen Go Ahead?
Speelronde: 1
Aftrap: zaterdag 6 augustus, 18.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• Na één seizoen afwezigheid keert Go Ahead Eagles terug op het hoogste niveau. De club uit Deventer speelde op 17 mei 2015 zijn laatste Eredivisie-wedstrijd, de 1-0 nederlaag tegen Heracles Almelo. ADO Den Haag begint aan zijn negende seizoen op rij in de Eredivisie.

• ADO Den Haag heeft een uiterst positieve balans in thuisduels met Go Ahead Eagles in de hoogste afdeling. De residentieclub stapte in slechts vijf van de 22 wedstrijden als verliezer van het veld. Tien keer triomfeerde ADO en zeven keer eindigde het treffen onbeslist.

• Go Ahead Eagles kent vaak opstartproblemen in de Eredivisie. Van de laatste dertien openingsduels zette de formatie er slechts één in winst om, in 1986 tegen Excelsior (1-0 winst). De laatste openingszege op vreemde bodem dateert zelfs uit 1976, toen Telstar met 0-1 werd verslagen.

• Mede door de sterke eindsprint is Go Ahead Eagles ongeslagen in de laatste veertien officiële wedstrijden. De club uit Deventer stelde in mei promotie veilig door De Graafschap over twee duels te verslaan in de finale van de play-offs.

Trainer Hans de Koning loodste Go Ahead Eagles naar de Eredivisie
Trainer Hans de Koning loodste Go Ahead Eagles naar de Eredivisie

• Coach Zeljko Petrovic van ADO Den Haag beleeft zijn vuurdoop als hoofdtrainer in de Eredivisie. In het seizoen 2007/08 liep de Montenegrijn in dienst van RKC Waalwijk op doelsaldo de titel in de Jupiler League mis. Uitgerekend ADO Den Haag was nadien in de finale van de play-offs te sterk.

• Petrovic staat meteen voor een mooie uitdaging: van de laatste dertien trainers van ADO Den Haag slaagde alleen André Wetzel (in 2008) erin zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie te winnen.

• Voor Go Ahead Eagles-trainer Hans de Koning is de Eredivisie geen onbekend terrein. De oud-keeper hoopt het wel beter te doen dan bij AZ en Fortuna Sittard, waar hij als coach in totaal slechts twee van zijn 24 Eredivisie-duels won.

Leon de Kogel had afgelopen seizoen een zeer groot aandeel in de promotie van Go Ahead Eagles. De aanvaller was bij liefst dertig goals rechtstreeks betrokken met hetzij een doelpunt (24 keer) of een assist (zes keer).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.