Productief Napoli herovert koppositie, Fiorentina haakt af

Napoli heeft de koppositie in de Serie A weer overgenomen van Juventus. Twee uur nadat de regerend kampioen van Italië met 4-0 van Chievo had gewonnen, rekende de eveneens in blakende vorm verkerende ploeg van trainer Maurizio Sarri overtuigend af met Empoli. Fiorentina raakte verder achterop in de titelstrijd.

Napoli – Empoli 5-1
Juventus won zondagmiddag voor de twaalfde keer op rij en had daarvoor heel even één punt meer dan Napoli, maar dat liet zich ondanks een 1-0 achterstand tegen Empoli niet weerhouden van de zesde opeenvolgende overwinning in de Italiaanse competitie. Gonzalo Higuaín (foto) en Lorenzo Insigne gaven het pasklare antwoord op de van richting veranderde vrije trap van Leandro Paredes vorm door Napoli met een voorsprong de kleedkamer in te sturen.

Vijf minuten na de openingsgoal van de Argentijnse middenvelder, eigendom van rivaal AS Roma, had Higuaín zijn 22ste doelpunt in 22 Serie A-duels gemaakt door raak te koppen uit een pass van Insigne. Weer vier minuten later was de Italiaanse aangever zelf trefzeker door een vrije trap over de muur van de oude werkgever van Napoli-trainer Sarri heen te krullen. In een poging Higuaín van scoren af te houden maakte Empoli-verdediger Michele Camporese er 3-1 van.

Lorenzo Insigne maakte uit een vrije trap zijn tiende competitiegoal van het seizoen.

Sarri besloot daarna zijn Argentijnse topscorer naar de kant te halen, ook omdat de 28-jarige spits door een botsing met doelman Lukasz Skorupski last had van zijn rug. Woensdag wacht immers alweer het competitiebezoek aan Lazio, dat Allan en Elseid Hysaj sowieso zullen missen door de gele kaart die ze zondagmiddag kregen. Napoli reist met vertrouwen af naar Rome, want José Callejón liet het net in de slotfase op aangeven van Dries Mertens ook nog twee keer bollen.

Udinese – Lazio 0-0
Om de productieve koploper van Italië (zeventien goals in de laatste vier duels) woensdag af te stoppen, zal Lazio een stuk beter voor de dag moeten komen dan in het vooral in de slotfase verhitte uitduel met Udinese het geval was. De thuisploeg speelde door twee gele kaarten voor Danilo ruim een helft met tien man, maar bleef overeind tegen Wesley Hoedt en zijn ploeggenoten. Bij de nummer acht van Italië kreeg eindigde uiteindelijk ook spits Alessandro Matri vlak voor tijd nog rood.

Genoa – Fiorentina 0-0
Ook in Genoa vielen tijdens de 22ste speelronde geen doelpunten. Fiorentina gaf op bezoek bij de degradatiekandidaat een vervolg aan de slechte start van 2016. Na nederlagen tegen Lazio (1-3) en AC Milan (2-0) liet het team van trainer Paulo Sousa opnieuw twee punten liggen in de titelstrijd, waardoor de achterstand op Napoli al is gegroeid tot acht punten. Genoa-goalie Mattia Perin leverde daar met een schitterende save op een inzet van Marcos Alonso een belangrijke bijdrage aan.