Procedure uitgelegd: wat als Oranje derde wordt?

Reacties

Aan het EK 2016 in Frankrijk nemen liefst 24 landen deel en daardoor is de procedure voor kwalificatie ingewikkelder dan ooit. Door de tegenvallende resultaten moet ook het Nederlands elftal rekening houden met de diverse scenario's.

Procedure uitgelegd: wat als Oranje derde wordt?

Behalve alle teams die eerste en tweede worden in hun poules plaatst namelijk ook de beste nummer drie zich direct voor het hoofdtoernooi. De andere acht landen die derde worden, kunnen zich opmaken voor play-offs in november 2015.

Dat Oranje zich als beste nummer drie rechtstreeks gaat plaatsen voor het EK lijkt onwaarschijnlijk, aangezien het Nederlands elftal op dit moment van alle landen die derde staan de meeste verliespunten heeft: acht.

Daar komt nog bij dat teams die als derde eindigen in een poule met zes teams, zoals Nederland, de punten die behaald zijn tegen het slechtste land uit de groep moeten wegstrepen. Voor Oranje betekent dit dat de drie punten die gepakt zijn tegen Kazachstan komen te vervallen in de virtuele stand.

Veel verschil gaat dat overigens niet maken, want alleen Rusland verspeelde tot nu toe punten - 1-1 tegen Moldavië - tegen de huidige hekkensluiter van de groep. Het team dat in Groep I, dat slechts uit vijf landen bestaat, derde wordt hoeft sowieso geen punten weg te strepen.

Virtuele stand van huidige nummer drie's

Groep Land op derde plek Gespeeld Punten Verliespunten Te vervallen punten
A Nederland 5 7 8 3
B België 4 8 4 3
C Oekraïne 5 9 6 3
D Schotland 4 7 5 0
E Zwitserland 5 9 6 3
F Hongarije 4 7 5 0
G Rusland 4 5 7 1
H Noorwegen 5 9 6 3
I Albanië 3 4 5 0

Op basis van de huidige standen is het onwaarschijnlijk dat Nederland de beste nummer drie wordt en dus wachten - indien Oranje IJsland of Tsjechië niet meer kan achterhalen - de play-offs. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink heeft geluk dat de beste vier hoogstgeklasseerde deelnemers aan de play-offs op basis van de UEFA-landenranglijst geplaatst zijn, waardoor Nederland een tegenstander treft die op papier zwakker is én het voordeel heeft het tweeluik af te sluiten met een thuisduel.

Dat zou bij de huidige standen betekenen dat Oranje slechts Albanië, Schotland, Noorwegen of Hongarije kan treffen in de play-offs, die gespeeld worden tussen 12 en 17 november. Nederland heeft daardoor zelfs als het derde wordt in Groep A nog een grote kans om EK-kwalificatie veilig te stellen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.