Premier League-clubs doodsbang voor gevolgen Brexit

Reacties

De eigenaren van de twintig Premier League-clubs hebben de Britse regering opgeroepen om te onderzoeken in hoeverre de competitie wordt beschadigd door de nakende Brexit. De clubs proberen één front te vormen.

Premier League-clubs doodsbang voor gevolgen Brexit

De bewegingsvrijheid van werknemers is een van de belangrijkste punten van aandacht. Europese spelers kunnen momenteel probleemloos worden vastgelegd door Engelse clubs. Spelers van buiten de EU moeten daarentegen aan een reeks eisen voldoen, zoals het spelen van een bepaald aantal interlands in de voorbije jaren.

De kwestie is urgent. De Britse premier Theresa May signeerde dinsdagavond een brief die de EU formeel op de hoogte stelt van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zijn de onderhandelingen over de Brexit officieel begonnen. Beide partijen hebben twee jaar de tijd voor de besprekingen. De uittreding is daarna sowieso een feit, of er nu wel of geen akkoord ligt.

'Er komen vrijstellingen aan, hopelijk maken wij daar ook deel van uit', meldt Stoke City-eigenaar Peter Coates in gesprek met persagentschap AP. 'Ik weet niet wat er zal gebeuren.' Premier League-clubs vrezen dat ploegen van het vasteland een concurrentievoordeel krijgen in de Europese toernooien als de bewegingsvrijheid van werknemers aan banden wordt gelegd.

'De Premier League is de beste competitie die de wereld ooit heeft gezien', vindt mede-eigenaar David Gold van West Ham United. 'Onze league zorgt voor fantastische reclame voor Groot-Brittannië. Ik weet dat iedereen het heeft over de ongekende rijkdom van alle clubs, maar vergeet niet dat al deze spelers een riant salaris krijgen en dat we veel belasting moeten betalen.'

Voordelen
De FA ziet ook de voordelen van een mogelijke Brexit. Bestuurders van de voetbalbond hebben er al vaak op gewezen dat talent van eigen bodem in de toekomst misschien vaker een kans krijgt als de Britten uit de interne Europese markt stappen. De laatste decennia stelt Engeland bijna continu teleur op eindrondes.

Gold wijst erop dat clubs nu al de effecten van de Brexit voelen. 'Spelers zijn veel duurder geworden doordat de pond minder waard is geworden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.