Premier League stelt paal en perk aan importvoetballers

De Premier League gaat vanaf komend seizoen drastische maatregelen nemen om de financiële crisis het hoofd te kunnen bieden. Selecties mogen uit hooguit 25 man bestaan die ouder zijn dan 21. Acht van deze spelers moeten in Engeland of Wales hun voetbalopleiding hebben genoten.

Premier League stelt paal en perk aan importvoetballers

Zodra de transferperiode over is zijn de clubs verplicht om aan te tonen dat ze hooguit zeventien spelers in de hoofdmacht hebben die niet in Engeland of Wales het voetballen hebben geleerd. Zwaarste slachtoffer zou Liverpool zijn. De club van Dirk Kuijt en Ryan Babel heeft momenteel 56 contractspelers waarvan 23 niet aan de home-grown voorwaarden voldoen.

'Dit moedigt overduidelijk jeugdopleidingen en de promotie van jonge spelers aan', laat Premier League topman Richard Scudamore weten. 'Het zal selecties verkleinen en het vermindert de wildgroei in handel van spelers. Als je niet bij de zeventien spelers zit en je bent niet home-grown, speel je gewoon niet. Het zal de clubs niet weerhouden om een 25-jarige speler uit het buitenland te halen, maar ze moeten dan wel schuiven in hun hoofdmacht.'

Volgens de grote roerganger van de Premier League staat dit besluit los van de schorsing die Chelsea vanwege het onrechtmatig vastleggen van Gaël Kakuta die van RC Lens kwam. De Londenaren mogen de komende twee transferperiodes geen nieuwe spelers halen.

'Het is niet zo dat duizenden jonge spelers ingescheept worden om opgeleid te worden in de academies van onze clubs', weet Scudamore. 'Die indruk is gewekt de laatste tijd, maar het gaat om veel kleinere aantallen.' Cijfers wijzen uit dat 85 procent van de leerlingen op de voetbalscholen de Britse nationaliteit hebben.

Bekijk hier al onze video's