Premier Johnson noemt Russisch EK-bid satire en onbegrijpelijk

Reacties

Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft met cynisme gereageerd op de poging van Rusland om de organisatie van het EK in 2028 op zich te nemen. In zijn argumentatie tegen de Russen sneed de politicus een gevoelig punt aan.

Premier Johnson noemt Russisch EK-bid satire en onbegrijpelijk
© Pro Shots

Afgelopen dinsdag leek alles er nog op te wijzen dat Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland in een gezamenlijk bid de enige kanshebbers waren voor de toewijzing van het EK 2028, maar de UEFA bevestigde woensdag dat Rusland zich met een last-minute poging in de strijd om de organisatie van het Europese eindtoernooi mengde.

Bij LBC Radio reageerde Johnson op het nieuws vanuit de UEFA. 'Ik kan niet geloven dat Rusland meedingt naar de organisatie. Het is satire als ze denken dat ook maar één voetbalorganisatie het toernooi aan hen wil geven. In de huidige omstandigheden is het onbegrijpelijk. Ik kan niet geloven dat iemand hun idee serieus zou overwegen.'

Om zijn woorden kracht bij te zetten, kwam Johnson met een ander plan. Dit viel echter niet in goede aarde in het Verenigd Koninkrijk. 'Het beste zou zijn als de hele Russische strijdmacht zich onmiddellijk terugtrekt uit Oekraïne en het toernooi aan hen laat.' Dat Johnson het toernooi aan Oekraïne wil geven, terwijl zijn regering achter het gezamenlijke en kansrijke bid van Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland staat, werd lang niet door iedereen gewaardeerd.

Op 7 april zal de UEFA de toewijzing bekendmaken. De beoogde gastheer heeft dan tot het einde van het kalenderjaar om alle seinen op groen te krijgen en een garantie af te geven dat de organisatie geen onoverkomelijke problemen op zal leveren. Het EK van 2028 is mogelijk het eerste EK met 32 ploegen. Over twee jaar zal in Duitsland nog met 24 landen worden afgetrapt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.