Pozzo's droom een nachtmerrie voor Udinese?

Reacties

Op de dag dat Watford zich voor de halve finale van het FA Cup-toernooi plaatste, kwam degradatie weer een stap dichterbij voor Udinese. Na jarenlang de vruchten te hebben geplukt van de succesformule van eigenaar Giampaolo Pozzo, dreigen de Zebrette er nu juist slachtoffer van te worden.

Pozzo's droom een nachtmerrie voor Udinese?

Het gat met de degradatiezone bedraagt na de 2-1 nederlaag tegen AS Roma van zondag nog maar vier punten. De slechte resultaten kostten trainer Stefano Colantuono zijn baan. Dinsdag werd Luigi De Canio aangesteld hem op te volgen. Filippo Inzaghi was eerste keus, maar bedankte vriendelijk. Het zegt veel over de geslonken status van Udinese. De voormalige uitdager van de top is tegenwoordig slechts een zorgenkindje.

De droom van Pozzo dreigt daarmee voor de club uit Friuli te ontaarden in een nachtmerrie. De zakenman is inmiddels al dertig jaar de baas bij Udinese. Na een aantal turbulente beginjaren, waarin hij zelfs werd veroordeeld voor matchfixing, begonnen hij en zijn zoon Gino vanaf eind jaren negentig te bouwen aan een groot scoutingsnetwerk. Een gouden greep, want die speurneuzen brachten bakken met geld binnen. Udinese werd schathemeltje rijk van het ontdekken en doorverkopen van toptalenten als Alexis Sánchez, Samir Handanovic, Gökhan Inler, Cristian Zapata, Kwadwo Asamoah, Fabio Quagliarella en Simone Pepe. Bovendien leverde de aanwezigheid van zulke spelers ook sportief succes op, met diverse plaatsingen voor de UEFA Cup en Champions League.

Antonio Di Natale is ook een ontdekking van de scouts van Pozzo. In tegenstelling tot alle anderen vertrok hij nooit meer uit Udine. Sinds zijn komst in 2004 speelde hij 379 competitieduels voor de club, waarin hij 191 keer scoorde.
Antonio Di Natale is ook een ontdekking van de scouts van Pozzo. In tegenstelling tot alle anderen vertrok hij nooit meer uit Udine. Sinds zijn komst in 2004 speelde hij 379 competitieduels voor de club, waarin hij 191 keer scoorde.

Pozzo zag zijn bankrekening flink groeien, maar het was niet genoeg. Zijn scouts ontdekten namelijk meer spelers dan hij bij Udinese kon plaatsen. In 2009 kocht hij daarom Granada, dat een zieltogend bestaan leidde in de Spaanse derde divisie. Vier jaar later legde hij een zak geld neer voor Watford, dat onderin het Championship speelde. Met dank aan de spelers uit het Pozzo-netwerk promoveerden beide clubs naar het hoogste niveau. Granada in 2011, Watford in 2015.

Met drie clubs in een Europese topcompetitie, had Pozzo een unieke positie in de markt verworven. Het betekende echter ook dat hij prioriteiten moest gaan stellen. En zo gebeurde het dat Udinese zijn status als vlaggenschip van het Pozzo-imperium verloor. Nadat Pozzo de talenten eerst vrij gelijkmatig verdeelde over Granada en Udinese, zette hij na de promotie van Watford in 2015 ineens vol in op zijn Engelse speeltje. Simpelweg omdat de marktwaarden van spelers in de Premier League hoger zijn en sneller stijgen dan in Italië of Spanje.

Pozzo investeerde voor tientallen miljoenen in Watford. Voor Udinese liet hij de restjes over. Het resulteerde dit seizoen in glansrijke handhaving voor The Hornets, die na de zege op Arsenal in de kwartfinale van zondag zelfs mogen dromen over het winnen van de FA Cup. Voor Udinese rest een gevecht tegen degradatie. Het is de hoge prijs die de club moet betalen voor het doorslaande succes van eigenaar Pozzo.

Het tussen 2013 en 2016 volledig vernieuwde Stadio Friuli van Udinese.
Het tussen 2013 en 2016 volledig vernieuwde Stadio Friuli van Udinese.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.