Pover Feyenoord verliest in slotfase bij Excelsior

De Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Excelsior is verrassend geëindigd in een overwinning voor de promovendus. De thuisploeg speelde fris en hield verdiend drie punten over aan het treffen met de grote broer: 3-2.

Guyon Fernandez profiteerde in de slotminuut van geschutter in de Feyenoord-defensie. Vooral de zeer matig spelende André Bahia had geen grip op de Excelsior-spits. In twee instanties velde Fernandez het vonnis. Bij zijn eerste poging raakte hij de paal, uit de rebound was hij wel trefzeker.

Feyenoord legde een matige wedstrijd op de mat en had moeite door de compacte organisatie van Excelsior heen te breken. De thuisploeg verliet zo nu en dan razendsnel de verdedigende stellingen en werd keer op keer gevaarlijk.

Een van die uitbraken bracht Excelsior na een klein half uur spelen succes. De snelle Fernandez werd de diepte in gestuurd, hij kapte Bahia met speels gemak uit en draaide de bal op fraaie wijze in de verre hoek.

Na de treffer van Excelsior werd Feyenoord scherper. Het elftal van Mario Been drukte de promovendus naar achteren. Nadat Leen van Steensel een bal van de doellijn had gewerkt, was aanvoerder Ron Vlaar wel trefzeker. Vijf minuten voor rust kopte de verdediger uit een hoekschop de gelijkmaker binnen. De bal viel binnen bij de tweede paal, waar Adnan Alisic net tekort kwam om redding te brengen.

In het begin van het tweede bedrijf oogde Excelsior brutaal . Met name Fernandez bleek een plaag voor de Feyenoord-defensie, maar het verzilveren van de mogelijkheden bleek tot dat moment nog een te lastige opgave.

Een ongelukkige scrimmage voor het Excelsior-doel leek de inleiding te worden van een Feyenoord-overwinning. Een corner van invaller Jerson Cabral viel tussen Daan Bovenberg en Miquel Nelom in en caramboleerde in het eigen doel.

Toch was de thuisploeg geenszins van slag. Bovenberg werkte de achterstand een minuut later al weg door een vrije trap van Ryan Koolwijk binnen te koppen. Excelsior overleefde de slotfase met veel moeite en pakte in de slotseconde alsnog de overwinning. Fernandez kroonde zich tot matchwinner door zijn tweede treffer van de middag te produceren en zo Excelsior de eerste punten van het seizoen te bezorgen.