Poule E: Italië en Zlatan grootste concurrenten België

Reacties

België, Italië, Ierland en Zweden maken tijdens het EK deel uit van Groep E. Voetbal International stelt de vier landen aan u voor.

Poule E: Italië en Zlatan grootste concurrenten België

BELGIË
De Rode Duivels waren soeverein in de EK-kwalificatie. België verloor maar één groepsduel in Groep B – Wales was in Cardiff met 1-0 te sterk – en dat die verliespartij pas de tweede officiële nederlaag betekende voor bondscoach Marc Wilmots is veelzeggend. De 47-jarige hoofdcoach verloor zeven van de 43 interlands onder zijn leiding, maar liefst vijf keer betrof het een nederlaag in een oefeninterland. Het toont aan dat er momenteel een sterk presterende selectie staat.

Dat zijn de Belgen niet gewend. Slechts vier keer eerder namen De Rode Duivels deel aan een Europees kampioenschap. In 1972 was brons het resultaat na slechts twee wedstrijden, in 1980 bleek West-Duitsland in de finale met 2-1 te sterk. In België moest men er na 1984 ruim dertig jaar op wachten tot de nationale ploeg zich weer op eigen kracht kwalificeerde voor een Europees eindtoernooi – in 2000 was het land net als Nederland geplaatst als gastland – maar de verwachtingen zijn nu hooggespannen.

Want Wilmots heeft momenteel een talentvolle lichting tot zijn beschikking. Spelers als Kevin De Bruyne (Manchester City), Thomas Vermaelen (Barcelona), Eden Hazard (Chelsea), Radja Nainggolan (AS Roma), Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg), Jan Vertonghen en Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur) zijn actief bij grote clubs in Europa. Verrassend genoeg is niet Christian Benteke, Romelu Lukaku of Divock Origi topscorer, maar Manchester United-middenvelder Marouane Fellaini met vijftien goals de scherpschutter van het sterrenensemble.

Maar Wilmots heeft het volste vertrouwen in zijn voorste linie, zoals hij dat in zijn gehele equipe heeft. Hij stelt dat zijn ploeg 'een outsider voor de titel' is. 'Als je naar de selecties van Duitsland, Frankrijk en Spanje kijkt, zie je dat ze in bepaalde compartimenten meer wisselmogelijkheden hebben dan wij. Ze hebben ook meer ervaring', zegt de Belgische keuzeheer in gesprek met Sporza. 'Maar het is niet altijd de beste die wint. Er zijn altijd verrassingen op een toernooi.'

ITALIË
Italië kende een zorgeloze kwalificatiereeks. De Squadra Azzurra bleven in tien wedstrijden in Groep H ongeslagen (zeven zeges, drie gelijke spelen) en eindigden – mede dankzij drie goals van Graziano Pellè (ex-Feyenoord en –AZ) - als groepshoofd in een poule met Kroatië, Noorwegen, Bulgarije, Azerbeidzjan en Malta. Het EK in Frankrijk wordt het laatste kunstje van Antonio Conte als bondscoach. De voormalig hoofdtrainer van Juventus keert na het toernooi bij Chelsea terug als clubcoach en volgt interim-manager Guus Hiddink op bij The Blues.

Hoewel de Italianen met vier eindzeges (1934, 1938, 1982 en 2006) een rijke historie hebben op WK's, kroonden de Zuid-Europeanen zich slechts een keer tot Europees kampioen. In 1968 mocht de blauw-witte equipe van bondscoach Ferruccio Valcareggi met Dino Zoff in het doel de felbegeerde Coupe Henri Delaunay omhoog tillen. In 2000 en 2012 grepen de Azzurri net naast die bokaal, door in de finale te verliezen van respectievelijk Frankrijk (2-1 na verlenging) en Spanje (4-0).

Recordinternational Gianluigi Buffon behoorde in 2000 vanwege een handblessure niet tot de selectie van Italië, maar was in de jaren erna de vaste keuze tussen de palen. Komende zomer draagt de sluitpost van Juventus, goed voor 154 interlands, als routinier de aanvoerdersband. Andrea Pirlo is er, ondanks afmeldingen van de ernstig geblesseerden Claudio Marchisio en Marco Verratti, dit keer niet bij. Topscorer van de selectie waarmee Conte naar Frankrijk afreist is de 32-jarige Daniele De Rossi (zeventien treffers). Hij sukkelt echter al het gehele seizoen met een kuitblessure.

IERLAND
Ierland plaatste zich na een 1-1 gelijkspel en een 2-0 zege tegen Bosnië-Herzegovina in de play-offs voor het EK in Frankrijk. Jon Walters was de grote man bij de Ieren, in Groep D als derde geëindigd achter Duitsland en Polen, door in de return beide treffers voor zijn rekening te nemen. De negende en tiende treffer in de interlandloopbaan van de 32-jarige aanvaller van Stoke City waren dan ook goud waard voor The Boys in Green.

Door die twee goals was Ierland namelijk zeker van de derde EK-deelname in de historie. In 1988 nam het land voor het eerst deel aan een Europees eindtoernooi. In de groepsfase bleek de fameuze kopgoal van invaller Wim Kieft namens de uiteindelijke kampioen Nederland de Ieren te machtig. In een oefenduel met datzelfde Oranje werd ruim een week voor het EK met 1-1 gelijkgespeeld.

Door Het Wonder van Gelsenkirchen kon Oranje de weg naar de titel vervolgen en was de groepsfase het eindstation voor Ierland. Pas in 2012 kwalificeerde het land zich opnieuw voor een Europese eindronde, maar dat bleek geen onverdeeld succes. Alle groepswedstrijden gingen verloren. De doelcijfers na duels met Kroatië, Spanje en Italië: één voor, negen tegen.

Onder leiding van bondscoach Martin O'Neill moet het land die blamage dit jaar bespaard blijven. De 35-jarige Robbie Keane heeft al 143 interlands en 67 goals achter zijn naam en wil net als goalie Shay Given (40) en John O'Shea (35) in Frankrijk een laatste kunstje flikken, al is het maar de vraag of de drie nog in actie gaan komen in Groep E. De Ierse hoop is namelijk niet langer gevestigd op Keane, die net als Given amper nog basisspeler is, maar op Southampton-aanvaller Shane Long.

ZWEDEN
Net als Ierland moesten er ook voor Zweden nog play-offs aan te pas komen om deelname aan EURO 2016 veilig te stellen. In die twee barragewedstrijden bleken de mannen van bondscoach Erik Hamrén de sterkste, na een 2-1 thuiszege en een 2-2 gelijkspel tegen Denemarken. Grote man in die twee duels – zoals eigenlijk al enkele jaren – was Zlatan Ibrahimovic. De boomlange aanvalsleider en aanvoerder nam drie van de in totaal vier goals voor zijn rekening.

Daarmee verzekerde hij Zweden van de zesde deelname aan een Europees eindtoernooi. Zo goed als tijdens de eerste deelname in 1992 – gesneuveld in de halve finale - presteerde Blagult echter niet meer. Tijdens de edities van 2000, 2008 en 2012 was de groepsfase het eindstation, in 2004 bleek Oranje in het Portugese Faro in een strafschoppenserie te sterk in de kwartfinale. Ibrahimovic – in 122 interlands 62 keer trefzeker - had twaalf jaar geleden ook een aandeel in de uitschakeling, door de bal vanaf elf meter hoog over het doel van Edwin van der Sar te mikken.

Maar na een seizoen vol records bij Paris Saint-Germain hoopt de 34-jarige ex-speler van Malmö FF, Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona en AC Milan een andere rol te spelen. Met zes EK-treffers kan hij Michel Platini (negen goals) bijvoorbeeld nog achterhalen als EK-topscorer aller tijden tijdens mogelijk zijn laatste eindtoernooi als international. Van Kim Kallström is het al wel zeker dat hij zijn laatste wedstrijden als international in Frankrijk afwerkt. De middenvelder van Spartak Moskou zet na het EK een punt achter zijn interlandloopbaan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.