Portugal heeft een duidelijk doel, ook als het lelijk moet

Reacties

Portugal plaatste zich voor de finale van het EK door Wales met 2-0 te verslaan. Namens VI analyseert Marco Timmer het duel.

Portugal heeft een duidelijk doel, ook als het lelijk moet

Halve finale
6 juli 2016
Lyon
, Stade des Lumières

Er waren maar zeven minuten direct na de rust voor nodig om de uiterst vervelende eerste 45 minuten van de eerste halve finale op dit EK te doen vergeten. Portugal en Wales voelden er weinig voor om er in Lyon en voor de miljoenen televisiekijkers een lekkere voetbalshow van te maken. Er gebeurde veel te weinig voor de doelen, beide ploegen speelden vanuit een gesloten organisatie zeer gecontroleerd met de linies kort op elkaar hopend op een bevlieging van of Cristiano Ronaldo of Gareth Bale.

Die kwam er in de oersaaie eerste helft niet. Het was na de duels met Kroatië en Polen al de derde wedstrijd op rij dat Portugal zo speelde. Het bijzondere is dat we het van dit team niet goed kunnen hebben terwijl we de underdog, Wales in dit geval, of eerder IJsland, erom hebben bewierookt. Zij kunnen niet beter, dus dat maakt het goed, is de heersende opinie. De Portugezen kunnen zeker wel beter, ze hadden voor het duel met Wales na België ook de meeste schoten op doel. Maar omdat topverdediger Pepe geblesseerd moest toekijken en Portugal tegen Bale speelde, leek het wel of Portugal nog minder risico dan voorheen durfde te nemen. 

Dat de Portugezen tegen Kroatië, Polen en nu ook Wales niet aanvallend voetbalden, zegt alles over het doel dat dit Portugal heeft. Het land wil dit EK winnen en dat hoeft absoluut niet mooi. Sterker nog, als het lelijk moet, dan gaat het lelijk. Het is heel berekenend en het interesseert ze niets wat de buitenwereld ervan vindt. De gunfactor hebben de Portugezen zeker niet en het bijzondere is dat een rasaanvaller als Cristiano Ronaldo ook vrede heeft met deze strijdwijze. 

De vedette van Real Madrid leeft zijn EK-droom en weet als geen ander dat het gaat om het resultaat. De statistiek dat Portugal onder bondscoach Fernando Santos nu al dertien competitieve interlands ongeslagen is, geeft Cristiano Ronaldo het vertrouwen dat hij eindelijk een groot toernooi met zijn land kan winnen. Het resultaat kwam er en Cristiano Ronaldo was er zelf verantwoordelijk voor. Vijf minuten na rust vloog de superster, als basketballegende Michael Jordan in zijn beste jaren, weer eens door de lucht en kopte een voorzet van Raphaël Guerreiro snoeihard tegen de touwen. Drie minuten later promoveerde Nani een mislukt schot van hem tot doelpunt. 

Waar Cristiano Ronaldo zijn ploeg in de tweede helft opzichtig bij de hand nam met een doelpunt en een assist, lukte het Bale - die overigens een fantastisch EK speelde - dit keer niet om het hele team boven zichzelf uit te laten stijgen. De ploeg miste de geschorste Aaron Ramsey overduidelijk. Hij was dit EK niet alleen met zijn creativiteit in balbezit heel belangrijk voor Wales, de aanvallende middenvelder van Arsenal had ook een goede klik met Bale en fungeerde voor hem als bliksemafleider.

De vechtlust van Wales na de 2-0 was opnieuw zeer bemoedigend, together stronger, maar dit keer was het niet genoeg. De eerste zege van Portugal in Frankrijk na negentig minuten was een feit. Toch kunnen The Dragons terugkijken op een uniek en meer dan uitstekend EK. Zij gaven dit toernooi heel veel kleur en zullen net als IJsland afgelopen maandag een zeer verdiend en historisch heldenontvangst krijgen in Wales.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.