FC Porto heeft zich geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. De Portugese topclub was in een spektakelstuk te sterk voor het Shakhtar Donetsk van Marino Pusic. In dezelfde groep boekte Mark van Bommel de eerste CL-zege ooit met Antwerp FC tegen Barcelona.

FC Porto
FC Porto
5 - 3
Sjachtar Donetsk

De spanning in Poule H zat hem op voorhand duidelijk in het duel tussen FC Porto en Shakhtar Donetsk. De twee ploegen stonden allebei op negen punten en maakten dus samen uit wie er met de tweede plek vandoor ging. Al binnen tien minuten had Wenderson Galeno, die er in de vorige ontmoeting met de Oekraïners ook al twee maakte, zijn eerste erin liggen door voor open doel raak te schieten.

Vervolgens deed zich een heel bijzonder moment voor. De grensrechter stak zijn vlag in de lucht bij een aanval van Shakhtar, enkele spelers van FC Porto stopten al met lopen, maar de scheidsrechter liet het nog even doorgaan. Danylo Sikan scoorde, maar de scheidsrechter floot alsnog voor buitenspel. De VAR concludeerde echter dat dat niet het geval was, waardoor de treffer alsnog doorging: 1-1.

Net voor rust maakte Galeno ook zijn tweede treffer. Op aangeven van Pepe schoot hij via een verdediger raak in de korte hoek. Doelpunt nummer drie kwam op naam van Mehdi Taremi, maar ook deels op naam van Shakhtar zelf, dat de opbouw behoorlijk verprutste. Taremi verraste de doelman vervolgens met een hard schot in de korte hoek.

Met een eigen goal van Eustaquio deed Shakhtar wat terug, maar Pepe herstelde uit een corner de marge: 2-4. Tien minuten voor tijd kwam Ajax-huurling Francisco Conceição binnen de lijnen en ook hij pikte nog een doelpuntje mee door de bal oog in oog met de doelman onder hem door te schuiven. De laatste treffer (5-3) kwam op naam van Eguinaldo. Zodoende greep Porto de tweede plek en moet Pusic zich tevredenstellen met de tussenronde van de Europa League.

Antwerp
Antwerp
3 - 2
Barcelona
Barcelona

Barcelona, dat al zeker was van overwintering in de Champions League, moest het stellen zonder de zieke Frenkie de Jong. Aan de andere kant had ook Antwerp FC niets meer om voor te spelen, hooguit voor de eerste CL-punten uit de clubgeschiedenis. Van Bommel koos voor Vincent Janssen, Gyrano Kerk en Owen Wijndal in de basis. Jurgen Ekkelenkamp was geschorst.

De Catalanen begonnen niet bepaald scherp aan de wedstrijd. Doelman Iñaki Peña speelde Oriol Romeu aan in de dekking en hij kaatste de bal dramatisch uit. Daardoor kon Antwerp profiteren en opende Arthur Vermeeren binnen twee minuten de score. Met zijn 18 jaar en 309 dagen werd Vermeeren niet alleen de jongste Belg ooit die scoorde in een CL-wedstrijd, maar hij maakte ook de snelste goal voor een Belgische club in het toernooi (1 minuut en 16 seconden).

Tien minuten voor rust kwam Barcelona echter weer op gelijke hoogte. Lamine Yamal toonde zijn klasse met een perfecte steekbal en Ferran Torres zorgde voor 1-1. Na rust voorkwam een vlagsignaal in eerste instantie een goal van Vincent Janssen, maar enkele minuten later was het alsnog raak voor de Nederlander. Opnieuw ging Romeu in de fout en daardoor kon Janssen de 2-1 binnenglijden.

In de blessuretijd dacht Van Bommel de eerste CL-overwinning van Antwerp nog uit zijn handen te zien glippen door een late goal van Marc Guiu, maar in de blessuretijd zorgde George Ilenikhena nog voor de winnende 3-2. Zo boekt Van Bommel op de valreep toch nog een historische zege.