Politie onderzoekt motieven aanslag spelersbus Dortmund

Volgens diverse Duitse media is er mogelijk een islamitische link met de aanslag die dinsdagavond op de spelersbus van Borussia Dortmund is gepleegd. Dat zou blijken uit een brief die naderhand is gevonden. Een tweede schrijven wijst op antifacistische motieven. De politie doet nader onderzoek naar beide brieven.

Politie onderzoekt motieven aanslag spelersbus Dortmund

Volgens informatie van de Süddeutsche Zeitung, de Duitse omroepen NDR en WDR en het persbureau DPA wordt op een brief, gevonden in de buurt van de spelersbus, verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van eind vorig jaar en de inzet van Duitse gevechtsvliegtuigen in Syrië. De brief, die geen IS-symbool draagt, zou beginnen met de woorden 'In de naam van Allah, de genadige en de barmhartige'.

In de brief zou verder staan dat atleten en andere prominenten uit Duitsland en andere naties die op 'kruistocht' zijn op een dodenlijst van IS staan. Er wordt benadrukt dat dit nog geen definitief bewijs is dat de aanslag een islamitische achtergrond heeft. De brief moet daarvoor nog nader worden onderzocht. Er wordt nog steeds rekening gehouden gehouden met andere motieven, zoals voetbalsupporters of afpersers.

Het Duitse persbureau DPA heeft inmiddels bekend gemaakt dat ook een tweede brief wordt onderzocht. Deze brief, laat op de avond verspreid via internet, zou een extreem-linkse, antifacistische achtergrond hebben. De aanslag zou volgens dat schrijven een 'symbool' zijn tegen de politiek van Borussia Dortmund, die zich niet genoeg zou inzetten tegen racisten, nazi's en rechtsgeoriënteerde populisten.

De Duitse politie maakte dinsdagavond op een persconferentie al bekend dat een brief, gevonden in de buurt van de spelersbus, nader zou worden onderzocht. Toen was alleen nog duidelijk dat er in ieder geval sprake was van een doelbewuste aanslag. Het Champions League-duel tussen Dortmund en AS Monaco werd daardoor uitgesteld naar woensdagavond 18.45 uur.

Bayern
Dat Bayern München om 20.45 uur tegen Real Madrid speelt, is een van de redenen dat Dortmund en Monaco het al eerder op de avond tegen elkaar opnemen. Ook bij het Champions League-duel in München zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd door de bizarre ontwikkelingen in Dortmund, al is er volgens een woordvoerder tot nu toe geen aanwijzing dat er gevaar dreigt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen