Poging tot ontvoering dieptepunt in gevecht om Bruma

De laatste weken trad Bruma in de schijnwerpers tijdens het WK onder-20 in Turkije. Inmiddels staat de Portugese belofte op een geheel andere manier centraal, met een poging tot ontvoering als dieptepunt.

Poging tot ontvoering dieptepunt in gevecht om Bruma

Op het WK Onder-20 bevestigde Bruma zijn status van grote belofte. Met vijf treffers loodste hij Portugal door de groepsfase van het toernooi in Turkije, waarna Ghana de weg naar de kwartfinales blokkeerde.

Bruma (18) ziet zijn landgenoot Cristiano Ronaldo als een voorbeeld. 'Ik heb er geen moeite mee om te zeggen dat ik hem probeer na te doen. Wie weet kan ik ooit bereiken wat hij heeft laten zien.'

Voorlopig staat de in Guinea-Bissau geboren aanvaller echter stil. Bruma is een speelbal geworden in een conflict, waarbij de ongekende acties niet worden geschuwd om druk uit te oefenen en de zaak te manipuleren.

Bruma weigert te trainen bij Sporting en probeert een transfervrije aftocht af te dwingen door de rechtsgeldigheid van zijn contract te betwisten. De Leeuwen hebben daartoe donderdag een brief ontvangen van de vertegenwoordigers van de belofte, waarin wordt gemeld dat Bruma per 30 juni geen verplichtingen meer heeft bij de Portugese club. Dat de datum 30 juni wordt genoemd in een brief gedateerd op 11 juli ziet Sporting als een bewijs van het verwerpelijke gedrag van de adviseurs van Bruma. De club houdt vol dat de verbintenis van de belofte in 2014 afloopt en is goedgekeurd door de autoriteiten. En dus is er ook een vastgelegde afkoopsom van dertig miljoen euro.

De zaak heeft een ongekende wending gekregen. Volgens zaakwaarnemer Cátio Baldé is woensdag een poging gedaan zijn cliënt Bruma te ontvoeren uit diens hotel door Juve Leo, een supportersgroep van De Leeuwen. 'We hebben aangifte gedaan bij de politie en is ons verteld dat iemand van Sporting daartoe de opdracht heeft gegeven.'

Daarmee is het conflict tussen club en speler geëscaleerd, waarbij de werkelijke reden voor de onenigheid - de rechtsgeldigheid van een contract – op de achtergrond is geraakt. Sporting Lissabon heeft namelijk in de ogen van het kamp Bruma de reglementen van de FIFA overtreden door in 2010 met de toen zestienjarige aanvaller een driejarig verbintenis af te sluiten met een optie tot verlenging met steeds een jaar.

Vooral die optie wordt betwist, omdat een speler van die leeftijd niet voor langer dan drie jaar mag worden vastgelegd. Sporting kan niet ontkennen op de hoogte te zijn van deze regels aangezien het een jaar geleden van dezelfde regels gebruik maakte om Zakaria Labyad (foto boven) weg te halen bij PSV. Uiteindelijk kwam het in die zaak niet tot een gerechtelijke uitspraak omdat de clubs er samen uitkwamen.

Mogelijk kan een dergelijke oplossing een einde maken aan de verbeten strijd om een grote Portugese belofte. Chelsea en Galatasaray hebben al eerder kenbaar gemaakt met geld over de brug te willen komen voor Bruma, al komt de geboden acht miljoen euro niet in de buurt van de dertig miljoen die Sporting claimt te mogen eisen vanwege het inderdaad betwiste contract. (Lars Ulrich)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen