Pogba poetst controversiële beslissing rond Zlatan weg

Manchester United heeft op oudejaarsdag een zwaarbevochten zege op Middlesbrough geboekt: 2-1. Vijf minuten voor tijd keken The Red Devils nog tegen een achterstand aan.

De ploeg van manager José Mourinho begon het Premier League-seizoen uitstekend met drie overwinningen, maar zag de koplopers daarna steeds verder uit het zicht verdwijnen. Tussen 10 september en 4 december won United slechts twee van zijn elf competitieduels. De wedstrijd tegen Tottenham Hotspur een week later bleek de ommekeer. Na vier Premier League-overwinningen op rij begonnen The Mancunians met veel vertrouwen aan het duel met Middlesbrough.

De thuisploeg kreeg echter binnen drie minuten al een harde wake-up call, toen Adama Traoré er met de bal vandoor ging. De razendsnelle Malinees had de keuze uit twee ploeggenoten, maar ging tevergeefs voor eigen succes. United herpakte zich snel en deelde via Marouane Fellaini, de vervanger van de zieke Michael Carrick, zijn eerste speldenprik uit. Paul Pogba was heel dicht bij zijn vierde competitietreffer met een fraaie omhaal. Het hoogstandje van de Fransman eindigde echter tegen de paal.

De omhaal van Paul Pogba eindigde tegen de paal.

Diezelfde paal stond later in de eerste helft ook een vlammend schot van Pogba's landgenoot Anthony Martial in de weg. De 21-jarige buitenspeler bleef alert en gaf de bal even later perfect op kophoogte voor op Zlatan Ibrahimovic. De eigenzinnige Zweed verkoos een bijzonder atletische volley boven een kopbal en werkte de bal op geweldige wijze in het doel. Scheidsrechter Lee Mason verpestte het feestje vervolgens door de treffer zeer discutabel af te keuren.

In de tweede helft bleef United actief nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. De bezoekers, met Marten de Roon negentig minuten binnen de lijnen, konden niet meer dan tegenhouden. Na pogingen van Henrikh Mkhitaryan, Martial en Ibrahimovic kwam Boro halverwege het tweede bedrijf voor het eerst in kansrijke positie. Álvaro Negredo kopte een voorzet van Calum Chambers perfect terug op de inlopende Grant Leadbitter, die de bal beheerst langs doelman David de Gea schoof.

De 0-1 van Grant Leadbitter.

Mourinho greep in door Marcus Rashford in te brengen voor Chris Smalling, nadat de matig spelende Daley Blind ook al het veld had geruimd. De jonge Engelsman zorgde voor de nodige dreiging en had een strafschop mee kunnen krijgen na een overtreding van Bernardo, maar Mason wuifde het moment tot grote ergernis van Mourinho weg. De thuisploeg bleef het doel van Víctor Valdés - begin 2016 nog onder contract bij United - onder vuur nemen en kreeg daar alsnog de beloning voor.

Ibrahimovic legde een lange bal perfect neer voor Martial, die een ijzersterke wedstrijd bekroonde met een treffer in de 85ste minuut. Een minuut later liet Pogba Old Trafford alsnog ontploffen met de winnende goal: 2-1. Door de vijfde competitiezege op rij komt United op gelijke hoogte met nummer vijf Tottenham Hotspur, dat zondag in actie komt. Middlesbrough zakt door de nederlaag in Manchester naar de zestiende plaats.