Play-offs dreigen voor Excelsior na verlies tegen Vitesse

Reacties

Excelsior moet door een 1-3 thuisnederlaag tegen Vitesse nog steeds vrezen voor nacompetitievoetbal. Terwijl de Kralingers na de bekerkater van woensdag opnieuw een tegenvaller incasseerden, mag Vitesse stiekem nog hopen op een topdrieklassering.

Play-offs dreigen voor Excelsior na verlies tegen Vitesse

Op Woudestein probeerde Excelsior de teleurstelling over de misgelopen bekerfinale, Groningen won in de halve finale met 3-0, van zich af te spelen. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen leek geen last te hebben van die nederlaag en kwam voortvarend uit de startblokken. In de eerste tien minuten kreeg aanvaller Ninos Gouriye twee fraaie mogelijkheden, waarbij hij bij zijn tweede kans oog in oog stond met doelman Eloy Room. Beide keren verzuimde hij evenwel de score te openen.

Omdat ook Tom van Weert en Rick Kruys vervolgens bij kleinere mogelijkheden nalieten het Room moeilijk te maken, was het Vitesse dat tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Door uitglijden van Khalid Karami kon Zakarian Labyad, die tot dan toe de meest bedrijvige man aan Vitesse-kant was, ongehinderd klaarleggen op Bertrand Traore. De Burkinees krulde de bal fraai in de lange hoek: 0-1.

Waar Excelsior voor de openingsgoal moeite had met scoren, was het antwoord na de 0-1 wel adequaat. Uit een corner kopte Tom van Weert (foto midden) met zijn elfde competitiegoal de ploegen weer op gelijke hoogte. Bij Vitesse ontstond boosheid over die goal. Bij de corner werd Room immers gehinderd omdat Guram Kashia en Sander Fischer een verhit lijf-aan-lijf-duel uitvochten. Scheidsrechter Siemen Mulder was onverbiddelijk en weigerde gehoor te geven aan de Arnhemse smeekbede.

Tom van Weert zet Excelsior op gelijke hoogte en viert dat. Uiteindelijk zou de thuisploeg alsnog verliezen.
Tom van Weert zet Excelsior op gelijke hoogte en viert dat. Uiteindelijk zou de thuisploeg alsnog verliezen.

Na rust waren de verhoudingen anders. Vitesse kreeg meer de overhand en dat resulteerde in de 1-2 van – alweer – Traore (op de foto boven het middelpunt van de Arnhemse feestvreugde). De aanvaller omspeelde Fischer en schoot koeltjes raak in de verre hoek. In de slotfase vergrootte Renato Ibarra het leed van de thuisploeg nog wat door de 1-3 binnen te schuiven.

Gevaar
Door de nederlaag is Excelsior niet alleen al vijf duels op rij zonder zege, maar staan de Kralingers nog altijd op slechts dertig punten. Omdat concurrenten Heracles Almelo en vooral NAC Breda de laatste weken volop punten sprokkelen, is de veertiende stek flink in gevaar voor de smaakmaker van de eerste seizoenshelft.

Vitesse passeert in ieder geval voor even nummer vier AZ en heeft zes punten achterstand op nummer drie Feyenoord. Alleen een topdrieklassering geeft recht op een Europees ticket zonder dat daar eerst nog play-offs voor gespeeld moet worden. Hoewel Vitesse dus moet hopen op puntenverlies van de concurrentie, is de ploeg van Peter Bosz aan een fraaie reeks bezig. Al elf competitieduels op rij werd er niet verloren (winst negen).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.