Play-offs Europa League maximaal haalbare voor Ajax na primeur Brighton

Reacties

Brighton & Hove Albion heeft donderdagavond gewonnen van AEK Athene, wat betekent dat Ajax in ieder geval geen groepswinnaar meer kan worden in de Europa League. In Griekenland won Brighton met minimaal verschil, waardoor de club in zijn Europese debuutseizoen al zeker is van overwintering in de Europa League.

Play-offs Europa League maximaal haalbare voor Ajax na primeur Brighton
© Pro Shots
AEK Athens
AEK Athens
0 - 1
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion

In de groepsfase van de Europa League gaan de groepswinnaars naar de achtste finale, de nummers twee uit de acht groepen gaan naar de play-offs. In die ronde wacht een afvaller uit de Champions League. Ajax kwam vorig seizoen ook in de play-offs van de Europa League terecht, maar toen als afvaller in de Champions League. Union Berlin was toentertijd de tegenstander, Ajax verloor het tweeluik en werd zodoende uitgeschakeld.

Brighton is dus verzekerd van een vervolg in de Europa League, de beslissing om de groepswinst valt op de laatste speeldag. João Pedro was in Athene de maker van de enige treffer, de Braziliaan maakte vanaf de stip alweer zijn vijfde goal in de groepsfase. Toen AEK daarna Mijat Gacinovic zijn tweede gele kaart zag pakken, werd het een moeilijk karwei voor de thuisclub. Gescoord werd er niet meer. Bart Verbruggen en Joël Veltman speelden de hele wedstrijd, Jan Paul van Hecke zat niet bij de selectie.

Door de overwinning komt Brighton op tien punten in Groep B, twee meer dan Olympique Marseille. Ajax staat na vier duels op twee punten en kan nog maximaal op acht punten komen, waardoor groepswinst er niet meer inzit voor de Amsterdammers. Bij winst op Marseille is Ajax van de laatste plek af en kan het in december gaan spelen om overwintering in Europa. AEK is op 14 december de tegenstander in Amsterdam.

Olympique Marseille
Olympique Marseille
4 - 3
Ajax
Ajax
UEFA Europa League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Europa League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Brighton & Hove Albion
6
4
1
1
10-5
+5
13
2
Olympique Marseille
6
3
2
1
14-10
+4
11
3
Ajax
6
1
2
3
10-13
-3
5
4
AEK Athens
6
1
1
4
6-12
-6
4
* Actueel tot en met 10 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.