Platini: 'Ik heb Blatter gevraagd om op te stappen'

Reacties

De Europese voetbalbond (UEFA) gaat de verkiezingen voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA niet boycotten. Maar volgens UEFA-voorzitter Michel Platini is de maat wel vol wat betreft de huidige FIFA-preses; 'zijn vriend' Sepp Blatter. Dat vertelde de Fransman zojuist tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

Platini: 'Ik heb Blatter gevraagd om op te stappen'

Platini heeft donderdagochtend Blatter, zelfs tot twee keer toe, gevraagd op te stappen: 'Ik heb mijn vriend Sepp gevraagd ontslag te nemen, ik vind dat hij daar de moed voor had moeten hebben. Maar hij zei dat het al te laat was', aldus de Fransman tijdens de persconferentie. 'Maar ik heb er helemaal genoeg van, genoeg is genoeg! Ik krijg buikpijn van alles wat er nu gebeurt.'

Prins Ali
Platini heeft vervolgens alle Europese bonden opgeroepen om vrijdag tijdens de verkiezing voor prins Ali Bin-Al Hussein, de enige tegenstrever van de bejaarde Zwitser, te kiezen. 'Anders verandert er niets', aldus Platini. Het is niet duidelijk of álle Europese bonden (53 in totaal omdat Gibraltar geen stemrecht heeft) hun stem op prins Ali zullen uitbrengen, maar de Fransman zinspeelde wel op flinke steun vanuit Europa voor hem. 'Prins Ali heeft zijn zegje gedaan tijdens de bijeenkomst en ik heb het gevoel dat er een breed draagvlak voor hem was', aldus Platini over de Europese bonden, waarvan bijvoorbeeld al duidelijk is dat Rusland wél op Blatter zal stemmen. 'En toch hoop ik op 53 stemmen.'

Volgens Platini is Bin-Al Hussein in staat dingen te veranderen en wordt hij flink gesteund. 'Daarom hebben we ook besloten Michael van Praag terug te trekken als uitdager van Blatter. Een zeer grote meerderheid van de Europese bonden zal stemmen op prins Ali. Slechts enkelen moeten nog overtuigd worden', vervolgde Platini. Zelf heeft Bin-Al Hussein al laten doorschemeren de 105 stemmen, in totaal hebben 209 bonden stemrecht, te kunnen benaderen. Platini riep ook de bonden buiten Europa op vooral níét op Blatter te stemmen.

De UEFA liet woensdag blijken te hopen dat het congres wordt opgeschort, vanwege de arrestaties van zeven FIFA-functionarissen. In totaal worden veertien personen verdacht van corruptie op grote schaal. Na het topoverleg van donderdag in Zürich, met onder anderen Van Praag en KNVB-directeur Bert van Oostveen, heeft de UEFA laten weten de verkiezingen in ieder geval níét te boycotten.

Uit de FIFA
Zodra Blatter vrijdag herkozen zal worden, is uit de FIFA stappen een optie voor de UEFA, zo stelde Platini. 'Natuurlijk is dat een mogelijkheid', stelt de Fransman over het door de Deense bond opnieuw aangezwengelde idee. Eerder kwam Van Praag zelf, voordat hij zich kandidaat stelde, ook al eens met die suggestie.

Platini herhaalde dat de UEFA-bonden op 6 juni zullen samenkomen in Berlijn om te praten over de toekomst. Dan wordt ook besproken of de eventuele herverkiezing van Blatter gevolgen heeft voor de deelname van de Europese landen aan bijvoorbeeld de WK's.

Gill
De druk op Blatter neemt sowieso toe. David Gill, oud-directeur van Manchester United, heeft al laten weten dat hij niet in het uitvoerend comité van de FIFA gaat zitten als Sepp Blatter vrijdag herkozen wordt als voorzitter. En dat terwijl de Brit afgelopen maart nog werd verkozen als toekomstig vicepresident van de wereldvoetbalbond. 'Er moet hoe dan ook een andere voorzitter komen', aldus Gill.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.