Plannen Qatar voor 'Dream League' met topclubs Europa

Investeerders in Qatar hebben plannen om op korte termijn een nieuwe competitie voor Europese topclubs op te starten. Dat meldt The Times. Met de steun van de koninklijke familie van Qatar moet een Dream Football League (DFL) worden opgericht voor 24 vooraanstaande clubs uit Europa om het kleine golfstaatje op de kaart te zetten in het mondiale voetbal.

Plannen Qatar voor 'Dream League' met topclubs Europa

Grote animator achter het initiatief is Qatar Sports Investment, dat ook verantwoordelijk is voor de financiële injecties in Paris Saint-Germain. De DFL moet een tweejaarlijks equivalent voor de Champions League en het WK voor clubs worden dat in de zomers -in de oneven jaren- plaatsheeft in Qatar en de omliggende oliestaten in het Midden-Oosten. De eerste editie staat gepland voor 2015.

Hoewel de nu al overvolle speelkalender weinig ruimte biedt voor nog een extra toernooi, denken de Qatarese initiatiefnemers de topclubs over de streep te kunnen trekken met enorme inschrijfpremies. De in 2008 opgerichte Europese Club Associatie (ECA), die inmiddels een ledenbestand van 207 clubs door heel Europa heeft opgebouwd, wordt gezien als voorname partner om de competitie van de grond te krijgen.

Tweehonderd miljoenDe zestien vaste deelnemers, waar clubs als Barcelona en Manchester United onder zouden vallen, zouden alleen al tweehonderd miljoen euro krijgen om aan het toernooi deel te nemen. Ter vergelijking: Chelsea kreeg afgelopen seizoen vijftig miljoen euro voor het winnen van de Champions League. Bovendien zouden er per editie acht clubs op uitnodiging mee moeten gaan doen aan de uiterst lucratieve competitie.

Ook hoopt Qatar met het toernooi te kunnen demonstreren dat het land ook in de zomer wel degelijk een goede thuisbasis kan zijn voor een voetbaltoernooi. Daarmee hoopt het ideeën om het WK 2022 in de winter te houden de kop in te drukken. Met behulp van airconditioning in de stadions en openbare gelegenheden denken de organisatoren temperaturen van boven de veertig graden het hoofd te kunnen bieden.

HindernissenVoordat het toernooi daadwerkelijk doorgang kan vinden, moeten nog wel de nodige hindernissen worden overwonnen. Zo staat voor de zomers van 2015 en 2019 met de Copa América het continentale kampioenschap voor Zuid-Amerikaanse landen gepland. Ook vindt het door de FIFA georganiseerde landentoernooi om de Confederations Cup steevast plaats in zomers van oneven jaartallen.

Volgens The Times moeten in Europa daarom nog de nodige sceptici worden overtuigd. Niet alle topclubs zouden ondanks de grote financiële opbrengsten staan te springen om deel te nemen aan de DFL, vooral omdat de UEFA en de FIFA mogelijk zware sancties kunnen gaan verbinden aan deelname aan het nieuw te vormen elitetoernooi.

De overtuiging in Qatar is echter dat geld in het huidige Europese topvoetbal vele deuren opent, zeker met het oog op het Financial Fair Play-systeem dat de UEFA vanaf volgend seizoen gaat hanteren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen