Pizarro spot met de wetten van de Bundesliga

Reacties

Tussen alle gearriveerde sterren in de Bundesliga verbaast veteraan Claudio Pizarro vriend en vijand. Oscar van der Horst blikt vooruit op de 23ste speelronde.

Pizarro spot met de wetten van de Bundesliga

Lang was de Bundesliga het domein voor de hardere werker. Mannen met snorren en matjes bikkelden tot in de jaren negentig in stadions met oneindig brede sintelbanen om het veld. Het oude Parkstadion van het gepromoveerde Schalke 04, waar de spelers met een roltrap naar het veld afdaalden, was in die tijd ongekende luxe.

Door de inbreng van buitenlandse (waaronder ook veel Nederlandse) sterren werd de competitie al snel een stuk kleurrijker en in de aanloop naar het WK van 2006 verrees de ene na de andere adembenemende voetbaltempel bij onze oosterburen. Toch vervalt vanuit Nederlands oogpunt de competitie weer in het oude stramien, nu alleen Arjen Robben (Bayern München), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) en Paul Verhaegh (FC Augsburg) er nog geregeld in de basis spelen.

Voor de doorgewinterde liefhebber zorgt een oude Peruviaan weer voor een beetje geluk. Het was een beetje een stille transfer, zo aan het begin van september. Claudio Pizarro vond het te vroeg om te stoppen en meldde zich voor de derde keer bij Werder Bremen. Maar waar de deal in de luwte van een net afgesloten handelsperiode werd beklonken, maakte de komst van de clubloze aanvaller heel wat los in de Hanzestad. Bij zijn presentatie werd hij onthaald als een ware held.

Dat terwijl Pizarro al maanden niet meer had gevoetbald, dus een flinke conditionele achterstand had op zijn ploeggenoten. Ook zijn leeftijd werkte daarbij niet bepaald in zijn voordeel. Na FC Augsburg-keeper Alex Manninger is hij met zijn 37 jaar immers de oudste speler in de Bundesliga. Maar waar de Oostenrijkse doelman nog niet van de bank gekomen is dit seizoen, is de spits de laatste weken verworden tot een onbetwiste basiskracht.

Claudio Pizarro in dienst van Werder Bremen in zijn debuutseizoen 1999/00.
Claudio Pizarro in dienst van Werder Bremen in zijn debuutseizoen 1999/00.

Zijn techniek laat hem niet in de steek en de sluwe Pizarro voegde inmiddels ook alweer zes treffers toe aan zijn totaal, waarmee hij de topvijf binnengedrongen is van succesvolste schutters aller tijden in de Bundesliga. Met 182 treffers is de voormalige aanvaller van Bayern München en Chelsea ook met afstand de meest trefzekere buitenlander in Duitsland.

Zijn ploeggenoot Clemens Fritz, zelf ook al een dikke dertiger (35), zei zelfs dat de komst van Pizarro het voor hem een stuk makkelijker maakte om aan het eind van het seizoen afscheid te nemen. Want met de Peruviaan is er vooral ook weer iemand bij zijn geliefde club neergestreken die zijn verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat. En die Pizarro is nog niet van plan zijn schoenen op korte termijn in de wilgen te hangen, gesproken wordt al over een langer verblijf.

Probleem kan echter zijn dat Bremen tegen degradatie vecht. De landskampioen van 2004 werkte zich met een huidige zestiende plaats sportief flink in de nesten en lijkt in de laatste bange maanden van het seizoen meer dan ooit afhankelijk van de ervaren Pizarro. De vraag is natuurlijk of de 82-voudig international van Peru die last op zijn oude dag nog kan dragen.

Wat daarbij wel in zijn voordeel werkt, is dat hij puur voor zijn plezier speelt. Druk is er natuurlijk niet meer. Hij had allang een eind kunnen breien aan zijn mooie carrière, met als hoogtepunt de Champions League-winst met Bayern in 2013. Natuurlijk geniet hij nog steeds van de wedstrijdspanning en de helse strijd die hij moet leveren om zijn club voor degradatie te behoeden, maar voor iemand met zijn status is het meer een liefdadigheidsactie.

In de Bundesliga is een speler als Pizarro natuurlijk een grote uitzondering tussen alle afgetrainde strebertjes die hij de komende maanden de baas moet blijven. Maar wat zal het de competitie ten goede komen als inderdaad blijkt dat zo'n echte liefhebber zich vandaag de dag nog staande kan houden.

Programma
1. FC Köln 26-02
20:30
Hertha BSC
VfL Wolfsburg 27-02
15:30
Bayern München
Hamburger SV 27-02
15:30
FC Ingolstadt 04
VfB Stuttgart 27-02
15:30
Hannover 96
Werder Bremen 27-02
15:30
Darmstadt 98
FC Augsburg 28-02
15:30
Borussia
Mönchengladbach
Borussia Dortmund 28-02
17:30
1899 Hoffenheim
FSV Mainz 05 28-02
17:30
Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt 28-02
19:30
Schalke 04
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.