Pirlo schiet Juve naar kwartfinale, Chadli maakt indruk

Juventus heeft zich dankzij Andrea Pirlo geplaatst voor de kwartfinale van de Europa League. Ook Benfica, Olympique Lyon en Valencia schaarden zich bij de laatste acht, maar zij zetten vorige week al een enorme stap richting de kwartfinale.

Fiorentina - Juventus 0-1 (1-1)
Mario Gomez zorgde vorige week voor de gelijkmaker tijdens Juventus - Fiorentina, waardoor beide ploegen nog kansrijk waren voor een plek bij de laatste acht van de Europa League. De Italiaanse clubs hielden elkaar lang in balans en dat was in het voordeel van Fiorentina, dat aan 0-0 voldoende zou hebben voor kwalificatie voor de volgende ronde.

Beide ploegen kregen kansen genoeg. Namens de thuisclub misten Josip Ilicic en David Pizarro voor rust goede kansen, terwijl Paul Pogba en Carlos Tévez verzuimden om Juventus op voorsprong te zetten. In de 69ste minuut ging het mis voor Fiorentina, waar Gonzalo Rodriguez zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg na een overtreding op Fernando Llorente net buiten het strafschopgebied.

De toegekende vrije trap werd schitterend binnengeschoten door Andrea Pirlo, die Juventus daarmee een plek in de kwartfinale bezorgde. Fiorentina probeerde het nog wel, maar met tien tegen elf zorgde het nauwelijks voor gevaar.

Benfica - Tottenham Hotspur 2-2 (3-1)
Na de 3-1 overwinning vorige week op bezoek bij Tottenham Hotspur stond Benfica eigenlijk al met één been in de kwartfinale van de Europa League. In Lissabon werd het ook niet meer spannend. De thuisclub, waar voormalig Eredivisionisten Filip Djuricic en Miralem Sulejmani een basisplaats hadden, kwam in de 34ste minuut op voorsprong via Ezequiel Garay. De Argentijnse verdediger kopte van dichtbij hard binnen.

Aan de opdracht voor Tottenham - waar Nacer Chadli startte en Christian Eriksen als invaller binnen de lijnen kwam- veranderde niets; de club uit Noord-Londen had nog steeds drie doelpunten nodig. Nu om een verlenging af te dwingen. Zover kwam het echter niet.

Het werd nog wel 1-2 door twee doelpunten van Chadli in de 78ste en 79ste minuut, maar daar bleef het bij. The Spurs appeleerden nog tevergeefs om een strafschop na een overtreding van Sulejmani op Harry Kane, terwijl Gylfi Sigurdsson nog dicht bij een treffer was. Lima bepaalde in de vijfde minuut van de extra speeltijd de eindstand op 2-2. Door het gelijkspel maakt Benfica deel uit van de laatste acht ploegen in de Europa League.

Viktoria Plzen - Olympique Lyon 2-1 (1-4)
Ook Olympique Lyon had na de heenwedstrijd uitstekende papieren om de kwartfinale te bereiken. Na de 4-1 thuiszege ging de Franse club vol goede moed op bezoek bij Viktoria Plzen en toen Bafetimbi Gomis op slag van rust 0-1 maakte, leek het verzet van de Tsjechische club gebroken. Leek, want na een uur begon het te lopen bij Plzen.

Daniel Kolár maakte in de zestigste minuut gelijk en twee minuten later zorgde Stanislav Tecl voor de voorsprong van de thuisclub. Aanvaller Tecl kreeg weer acht minuten later een uitgelezen kans om de spanning écht terug te brengen, maar miste een strafschop. Verder dan 2-1 kwam Plzen uiteindelijk niet, waardoor Lyon zich onder de laatste acht schaarde.

Valencia - Ludogorets 1-0 (3-0)
Ludogorets heeft ook niet voor een stunt weten te zorgen in de achtste finale van de Europa League. De Bulgaarse club - waar Virgil Misidjan een basisplaats had en Jeroen Lumu als invaller speelminuten kreeg - verloor vorige week thuis met 3-0 van Valencia en ook in de return werd het niet meer spannend. Na een klein uur zorgde Paco Alcácer voor het enige doelpunt van de wedstrijd.