Gomez schiet Fiorentina naast Juve, Benfica verslaat Spurs

Tottenham Hotspur is in eigen huis overklast door Benfica en moet vrezen voor het einde in de Europa League. Fiorentina sleepte in Turijn verrassend een gelijkspel uit het vuur tegen Juventus, terwijl Real Betis de sterkste was in de derby van Sevilla.

Juventus - Fiorentina 1-1
Fiorentina heeft zich sterk herpakt op bezoek bij Juventus in de achtste finale van de Europa League. Afgelopen zondag was De Oude Dame met 1-0 te sterk in het Serie A-duel met La Viola. Donderdagavond leek Juventus opnieuw als winnaar van het veld te stappen, maar invaller Mario Gomez (foto) bepaalde uiteindelijk anders.

De Duitser kwam na 67 minuten op het veld voor Alessandro Matri en bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand in Turijn. Lange tijd leek Arturo Vidal zich te kronen tot matchwinner. De Chileen opende na drie minuten de score door met rechts de bal hard in de korte hoek te schieten achter doelman Neto.

De koploper van de Serie A was sterker, maar kende ook enkele hachelijke momenten voor het eigen doel. Schoten van aanvoerder Borja Valero en Matri, die in het verleden ook actief was voor Juve, werden met moeite gekeerd door doelman Gianluigi Buffon.

Juventus wacht na het gelijkspel een zware klus in Florence voor een plaats bij de beste acht in de Europa League. Fiorentina is namelijk de enige ploeg die dit seizoen erin slaagde Juventus op een competitienederlaag te trakteren. In Stadio Artemio Franchi ging de koploper met 4-2 onderuit.

Tottenham Hotspur - Benfica 1-3
Benfica heeft een goede uitgangspositie na de knappe zege in Londen op Tottenham Hotspur. Op White Hart Lane dicteerde de thuisploeg het spel, maar gingen de Portugezen ervandoor met de zege. Christian Eriksen (foto) scoorde bij een 0-2 achterstand op zeer fraaie wijze uit een directe vrije trap. De treffer van de Deen, die terugkeerde na een rugblessure, kan wellicht nog een belangrijke zijn voor de return in Lissabon.

Namens Benfica zorgden Rodrigo en Luisão voor een rouwstemming in de thuishaven van Tottenham Hotspur. Rodrigo opende na ruim een half uur de score, uit een splijtende pass van Ruben Amorim, terwijl Luisão een half uur voor tijd de voorsprong verdubbelde: 0-2.

De captain van Benfica, waar Miralem Sulejmani na 66 minuten werd vervangen, kopte fraai binnen uit een hoekschop van Amorim. Diezelde Luisão bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 1-3. De Londenaren, met Jan Vertonghen in de basis en Nacer Chadli op de bank, kunnen zich volgende week donderdag opmaken voor een zware klus in Lissabon.

Olympique Lyon - Viktoria Plzen 4-1
Een plaats in de kwartfinale van de Europa League kan Olympique Lyon al bijna niet meer ontgaan. In eigen huis waren de Fransen veel te sterk voor Viktoria Plzen, dat een wonder moet verrichten om de schade volgende week in Tsjechië te herstellen.

Plzen kende een uitstekende start van de wedstrijd, want Tomas Horava opende al in de derde minuut de score. Daarmee hadden de Tsjechen hun kruit meteen verschoten, zo bleek. Gueida Fofana hielp Lyon al in de twaalfde minuut langszij. Na de pauze toonde de thuisploeg zich een paar maatjes te groot via goals van Alexandre Lacazette, Arnold Mvuemba en opnieuw Fofana.

Sevilla - Real Betis 0-2
Real Betis was donderdagavond in de achtste finale van de Europa League de sterkste in de derby van Sevilla. Namens de bezoekers opende Léo Baptistão na een kwartier de score met een harde kopbal. Het slotakkoord was voor Salva Sevilla (!). Dertien minuten voor tijd bepaalde de invaller, op aangeven van Baptistão, de eindstand in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuan van stadgenoot Sevilla.