Pieters stunt bij City, Pellè helpt Koeman aan primeur

Manchester City is zijn perfecte status in de Premier League kwijt na een 0-1 nederlaag tegen Stoke City. Ronald Koeman boekte zijn eerste competitiezege met Southampton bij West Ham United, terwijl Swansea City maar blijft winnen.

Manchester City-Stoke City 0-1
Na overwinningen op Newcastle United en Liverpool hoopte City ook zijn derde competitieduel in een zege om te zetten. Hoewel het spel van de landskampioen niet sprankelend was waren de mannen van Manuel Pellegrini de baas over Erik Pieters en consorten. Op slag van rust schoot Yaya Touré op de lat.

Het was City dat domineerde, maar Stoke dat dertien minuten na rust scoorde. Kort nadat Touré rakelings over had geschoten, liet City zich in de luren leggen door middel van een snelle counter. Mame Biram Diouf glipte kinderlijk eenvoudig langs Aleksandar Kolarov, stormde op richting het zestienmetergebied en schoot de bal vervolgens langs de zwak ingrijpende doelman Joe Hart.

City verdubbelde vervolgens zijn aanvallende inzet, maar de landskampioen liep zich keer op keer stuk op de defensieve stellingen van Stoke. Arbiter Lee Mason kreeg vlak voor tijd de woede van City over zich heen, nadat hij een valpartij van Touré na een duel met Pieters niet had laten volgen door een strafschop, maar de Ivoriaan de gele kaart toonde. Daarmee vloeide ook het laatste sprankje hoop van City weg en voltooide Stoke, dat in zijn eerste twee duels pas een punt vergaarde, een stunt van jewelste.

West Ham United – Southampton 1-3
Ronald Koeman heeft zijn eerste competitiezege als manager van Southampton binnen. Bij West Ham United leidde Morgan Schneiderlin zijn ploeg naar een 1-3 overwinning. De 24-jarige Franse middenvelder was twee keer attent bij een standaardsituatie. Vlak voor rust werkte hij een vrije trap in twee instanties achter doelman Adrián en in de 68ste minuut tikte hij een voorzet van James Ward-Prowse, na een corner, binnen.

Na een half uur had Mark Noble West Ham nog op voorsprong gezet met een afstandschot. Graziano Pellè, die de volledige wedstrijd speelde, stelde zeven minuten voor tijd de zege veilig, door met een halve volley Adrían kansloos te laten. Dinsdag was Pellè ook al trefzeker in de tweede ronde van de League Cup bij Milwall (2-0 winst.

Newcastle United-Crystal Palace 3-3
Het met een nederlaag en remise aan de competitie begonnen Newcastle United leek tegen Crystal Palace zijn eerste zege te boeken, maar gaf diep in blessuretijd de voorsprong weg. Het duel begon rampzalig voor de thuisploeg, waar Tim Krul, Daryl Janmaat en Siem de Jong in de basis begonnen. Dwight Gayle hielp Palace namelijk binnen zestig seconden op 0-1.

Een treffer van Janmaat, zijn eerste namens The Magpies, hielp Newcastle kort voor rust op gelijke hoogte. Direct na de pauze liep het echter weer verkeerd voor de zwart-witten, want Jason Puncheon trof doel namens de Londenaren. De pas achttienjarige invaller Rolando Aarons bracht de score in de 73ste minuut weer in balans. Het leek de opmaat naar een triomf, want Mike Williamson werkte vlak voor tijd de 3-2 tegen de touwen voor Newcastle. In de zesde minuut van de blessuretijd tekende Wilfried Zaha echter voor de 3-3.

QPR – Sunderland 1-0
Leroy Fer heeft een belangrijk aandeel gehad in de eerste competitiezege van Queens Park Rangers. Vlak voor rust leverde de Nederlander de assist bij de winnende treffer van Charlie Austin, door een hoekschop met zijn hoofd terug te leggen op de spits. Patrick van Aanholt speelde overigens de volledige wedstrijd als linksback bij Sunderland.

Swansea City – West Bromwich Albion 3-0
Swansea City is na drie competitieduels nog altijd zonder puntenverlies en is daarmee koploper in de Premier League. Zaterdag werd ook West Bromwich Albion verslagen. De tweede goal van Swansea, een acrobatische halve volley van Wayne Routlegde in de 24ste minuut, was het hoogtepunt van de wedstrijd. Buitenspeler Nathan Dyer tekende voor de andere treffers.