Petrovic kent uitstekend ADO-debuut tegen Go Ahead

ADO Den Haag heeft het eerste competitieduel onder leiding van de nieuwe trainer Zeljko Petrovic met overtuigende cijfers gewonnen. Het na een jaar in de Eredivisie teruggekeerde Go Ahead Eagles was zaterdagavond een maatje te klein: 3-0.

Petrovic, de opvolger van de naar Vitesse vertrokken Henk Fraser, stelde voorafgaand aan zijn Eredivisie-debuut onomwonden dat hij Sheraldo Becker liefst nog vandaag ziet overkomen van Ajax. Tegen Go Ahead werd niet meteen duidelijk waarom, want de Haagse aanval had toch niet bepaald te kampen met een gebrek aan snelheid. Vooral de vorig seizoen aan FC Eindhoven verhuurde Gervane Kastaneer liet zich zien, al leidden zijn gevaarlijke acties uiteindelijk niet direct tot het openingsdoelpunt.

Daarvoor was ADO aangewezen op de routine van Édouard Duplan en Mike Havenaar. De assistkoning en clubtopscorer van vorig seizoen waren na negen minuten al dichtbij de 1-0, toen Duplan op aangeven van Havenaar net tekort kwam om binnen te koppen. Zes minuten later bewees het duo alsnog zijn waarde toen de Japanse spits (foto) een strafschop benutte, nadat de Fransman na een slim genomen vrije trap was gevloerd door Go Ahead-aanwinst Henrik Ojamaa.

Bij ADO begonnen de nieuwelingen José San Roman (links) en Tom Trybull (rechts) in de basis, evenals doelman Ernestas Setkus en Thomas Meissner.

Havenaar dacht in de 34ste minuut ook recht te hebben op een penalty toen Sander Fischer hem vasthield, maar scheidsrechter Dennis Higler toonde de ADO-aanvaller de gele kaart. Naarmate Go Ahead meer van zich afbeet in de eerste helft, hing daardoor zelfs even de gelijkmaker in de lucht. De nieuwe Haagse doelman Ernestas Setkus redde maar ternauwernood op een kopbal van rechtsback Joey Groenbast, een schot van Leon de Kogel en de daaropvolgende rebound van Ojamaa.

Beginnen met een punt zat er voor de promovendus echter niet in, ook niet toen verdediger Xandro Schenk na rust op de paal kopte. Daarvoor ging er verdedigend te veel fout bij de ploeg van trainer Hans de Koning. Voor rust was ADO genadig geweest, maar in de zeventigste minuut was Havenaar dat niet toen niemand bij Go Ahead ingreep na een voorzet van Ruben Schaken. De 34-jarige rechtsbuiten had na weer een scherpe counter zelf nog kunnen scoren, maar Zwarthoed redde.

Schakens vervanger Tyronne Ebuehi had meer succes door raak te koppen uit een voorzet van collega-invaller Ludcinio Marengo. Petrovic beleefde zo een uitstekende vuurdoop in de Eredivisie. De Montenegrijn is de eerste ADO-coach sinds 2008 (André Wetzel) die bij zijn debuut wint, ook al beperkte ADO zich tot het aantrekken van vijf transfervrije spelers. Vier van hen begonnen in de basis bij de Hagenaren, die duidelijk maakten dat er voor Go Ahead nog veel werk te verzetten is.