Penalty Milik helpt inspiratieloos Ajax aan minimale zege

Ajax heeft in het thuisduel met FK Jablonec niet aan klantenbinding gedaan, maar een strafschop van Arek Milik biedt de ploeg van trainer Frank de Boer toch een goede uitgangspositie voor de return in Tsjechië: 1-0.

Hoewel De Boer de Ajax-fans dit seizoen meer spektakel beloofde, gaf hij al voor het tweeluik met Jablonec aan dat in Europees verband alleen het resultaat telt. 'We moeten de spelers aan hun verstand brengen dat het soms ook lelijk moet.' Het was een vingerwijzing naar de uitschakeling tegen Rapid Wien in de derde voorronde van de Champions League. Zowel in Wenen als in Amsterdam gaf Ajax een doelpunt weg door fouten in de opbouw.

Tegen het goed georganiseerde Jablonec koos Ajax daarom vaker voor crosspasses naar de vleugel, maar veel zoden zette dat niet aan de dijk. Met name Nemanja Gudelj was bijzonder onzuiver in zijn passing. Zo leverde het vele balbezit van de thuisploeg geen enkele uitgespeelde kans op, totdat Vit Benes Ajax de helpende hand bood. Hij legde vlak na rust Davy Klaassen neer in het strafschopgebied. Arek Milik wist vervolgens wel raad met het buitenkansje van elf meter: 1-0.

Arek Milik schiet raak vanaf de strafschopstip.

Tot de benutte penalty van Milik waren de beste mogelijkheden voor Jablonec. Vooral bij standaardsituaties waren de bezoekers gevaarlijk, al dook vlak voor het rustsignaal Ruslan Mingalow ook ineens vrij op voor Jasper Cillessen. De Ajax-doelman reageerde echter attent en ontnam Mingalow de bal nog voordat hij kon aanleggen.

Aangezien Ajax ook na de openingstreffer de bal in een traag tempo bleef rondspelen op eigen helft, klonk er onvrede door vanaf de tribune met een aantal voorzichtige fluitconcerten. Heel vreemd was de onvrede niet, want Ajax kwam in negentig minuten voetbal tegen de nummer drie van Tsjechië slechts tot zes doelpogingen.

Zo kreeg De Boer waar hij om gevraagd had. Een goed resultaat, ondanks lelijk voetbal. Volgende week donderdag (18.00 uur) heeft Ajax dankzij de minimale thuiszege in Tsjechië immers aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.