VI Live: Odd en Athletic met lege handen na comeback

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

22.55 uur: EINDSTANDEN EUROPA LEAGUE
Alle wedstrijden in de play-offs van de Europa League zijn afgelopen. Voor Southampton-manager Ronald Koeman is het 1-1 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen FC Midtjylland ongetwijfeld niet bevredigend. Athletic de Bilbao-coach Ernesto Valverde voelt zich nog slechter, want zijn Baskische team gaf bij MSK Zilina een 2-0 voorsprong uit handen en ging met 3-2 onderuit.

22.22 uur: EINDSTAND ODD GRENLAND - BORUSSIA DORTMUND 3-4
Het is afgelopen in Noorwegen. Odd Grenland leek op weg naar een sensationele stunt toen het in de 22ste minuut op een 3-0 voorsprong stond, maar uiteindelijk blijkt Borussia Dortmund toch een maatje te groot. De Duitsers winnen met 4-3 en zette zo een grote stap richting plaatsing voor de groepsfase van de Europa League.

22.13 uur: DORTMUND VOOR
En daar is ook de 4-3 van Borussia Dortmund. De ploeg van trainer Thomas Tuchel kruipt zo door het oog van de naald in Noorwegen. Henrikh Mkhitaryan maakt de vierde treffer voor BVB.

22.10 uur: GELIJKMAKER SOUTHAMPTON
Southampton is op gelijke hoogte gekomen met FC Midtjylland. Uit een strafschop is het Jay Rodriguez die tekent voor de 1-1.

22.03 uur: COMEBACK DORTMUND
Borussia Dortmund heeft het veertien minuten voor tijd voor elkaar gekregen. Pierre-Emerick Aubameyang trekt de stand gelijk: 3-3. Zo poetst de Duitse topclub de 3-0 achterstand die in de openingsfase werd opgelopen knap weg.

21.54 uur: EINDSTAND ATROMITOS - FENERBAHÇE 0-1
Het is afgelopen in Griekenland. Door zijn doelpunt kan invaller Robin van Persie voorlopig niet meer stuk bij Fenerbahçe. Dankzij de 32-jarige spits staat de Turkse topclub namelijk met één been in de groepsfase van de Europa League.

21.46 uur: GOAL VAN PERSIE
Robin van Persie vervult een heldenrol bij Fenerbahçe. In de slotminuut helpt hij zijn elftal namelijk aan de leiding tegen Atromitos: 0-1. Van Persie reageert attent op een voorzet van Caner Erkin en kopt tegendraads raak.

21.44 uur: RUSTSTAND SOUTHAMPTON - FC MIDTJYLLAND 0-1
Vlak voor rust neemt FC Midtjylland verrassend de leiding. Namens de Deense club schiet Tim Sparv knap raak en doet zo de club pijn waar hij een deel van zijn jeugdopleiding doorliep. Southampton-manager Ronald Koeman moet wat verzinnen om een nederlaag te voorkomen.

21.38 uur: VAN PERSIE VALT IN
Daar is dan de invalbeurt van Robin van Persie. Tien minuten voor tijd lost de Nederlandse spits van Fenerbahçe Moussa Sow af. Het staat nog steeds 0-0 tegen het Griekse Atromitos.

21.35 uur: HERSTEL DORTMUND
Borussia Dortmund lijkt zich te herstellen van de dramatische start tegen Odd Grenland. In de 34ste minuut brengt Pierre-Emerick Aubameyang zijn ploeg met de 3-1 terug in de wedstrijd en vlak na de hervatting maakt Shinji Kagawa er zelfs 3-2 van. Dortmund heeft zo plots weer een prima uitgangspositie om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

21.25 uur: NEDERLANDSE REACTIES
Wat vonden John van den Brom en Frank de Boer van het optreden van hun ploeg in Europa? De reactie van de AZ-coach op de 3-2 nederlaag bij Astra Giurgiu is hier te lezen. De Ajax-trainer reageert hier op de minimale zege op FK Jablonec.

21.00 uur: SOUTHAMPTON VAN START
Het Southampton van manager Ronald Koeman is begonnen aan de eerste confrontatie met het Deense Midtjylland. Maarten Stekelenburg verdedigt het doel van The Saints. De geblesseerde Jordy Clasie ontbreekt.

20.55 uur: BORUSSIA DORTMUND BEGINT DRAMATISCH
In Noorwegen staat halverwege de eerste helft een verrassende tussenstand op het bord. Thuisploeg Odd Grenland leidt met 3-0 tegen de bezoekers uit Dortmund. Plaatsing voor de groepsfase van de Europa League lijkt nu al een bijna onmogelijke klus voor de ploeg van trainer Thomas Tuchel.

20.52 uur: EINDSTAND AJAX-JABLONEC 1-0
Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Tony Chapron zal voor veel toeschouwers als een opluchting komen. Een controlerend Ajax grossierde in balbezit, maar werd zelden gevaarlijk. De Amsterdammers beschikken door de 1-0 overwinning over een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd in Tsjechië. Klik hier voor het verslag.

20.42 uur: CERNY WEDEROM IN ACTIE
Na zijn debuut tegen Willem II (3-0 winst) krijgt Vaclav Cerny ook tegen zijn landgenoten van Jablonec speelminuten. De zeventienjarige Tsjech lost Anwar El Ghazi af.

20.39 uur: AJAX HEEFT MOEITE MET STUG JABLONEC
Ajax zoekt gecontroleerd naar een tweede treffer van de avond. Jablonec lijkt niet ontevreden met de 1-0 tussenstand en graaft zich bij balbezit van Ajax in op de eigen helft.

20.26 uur: SCHÖNE VOOR SINKGRAVEN
Lasse Schöne komt in de 72ste minuut binnen de lijnen voor Daley Sinkgraven. Kan Ajax de marge in de laatste twintig minuten nog vergroten?

20.12 uur: MILIK SCOORT UIT STRAFSCHOP
Arek Milik zet Ajax vlak na rust op 1-0. Scheidsrechter Tony Chapron wees naar de strafschopstip na een overtreding op Davy Klaassen. De Poolse spits benutte de penalty namens de thuisploeg.

20.03 uur: TWEEDE HELFT AJAX-JABLONEC
In Amsterdam zijn Ajax en Jablonec aan de tweede helft begonnen. De teams keerden ongewijzigd terug uit de kleedkamers.

19.58 uur: 'INTERNATIONAAL KAN EL GHAZI HET VERSCHIL NOG NIET MAKEN'
Met vier goals had Anwar El Ghazi een belangrijk aandeel in de goede competitiestart van Ajax. In Europees verband weet de buitenspeler nog niet te imponeren, ziet VI-analyticus Taco van den Velde.

19.53 uur: EINDSTAND ASTRA GIURGIU - AZ 3-2
Met name door zwak verdedigend werk loopt AZ op bezoek in Roemenië tegen een pijnlijke nederlaag aan. Na een bliksemstart leken de Alkmaarders op weg naar een riante uitgangspositie, maar Astra draaide de wedstrijd nog voor rust volledig om. Lees hier het verslag.

19.47 uur: RUSTSTAND AJAX -JABLONEC 0-0
De toeschouwers in de Amsterdam Arena worden nog niet verwend. Na de eerste helft is er nog niet gescoord. De Tsjechische bezoekers houden vrij makkelijk stand door het fletse spel van de thuisploeg.

19.37 uur MÜHREN VOOR JANSSEN
AZ-coach John van den Brom haalt doelpuntenmaker Vincent Janssen naar de kant. Invaller Robert Mühren krijgt nog een kwartier de kans iets aan de achterstand te doen.

19.32 uur: AJAX APPELEERT TEVERGEEFS
Anwar El Ghazi dacht recht te hebben op een strafschop na een vermeende handsbal van een Tsjechische opponent. Even later is Ján Gregus namens de bezoekers dicht bij de openingstreffer. De middenvelder krijgt zijn schot niet tussen de palen.

19.28 uur: DOELPUNT AZ AFGEKEURD
De Sloveense arbiter Slavko Vincic keurt een AZ-treffer af. Na een sierlijk hakje van Vincent Janssen bleek de bal over de achterlijn. De spits dacht op aangeven van Ridgeciano Haps alsnog te scoren, maar de scheidsrechter besloot anders.

19.24 uur: HAYE VALT IN
AZ-middenvelder Thom Haye maakt zijn opwachting. De invaller lost Celso Ortíz af. AZ heeft nog ruim twintig minuten om de achterstand om te buigen.

19.19 uur: ROCHET KRIJGT EERSTE ROEMEENSE TREFFER ACHTER ZIJN NAAM
De UEFA wijst AZ-doelman Sergio Rochet aan als maker van het eerste Roemeense doelpunt van de avond. Een kopbal van Fernando Henrique Boldrin ging via het lichaam van de onfortuinlijke keeper het doel in.

19.16 uur: JABLONEC GEVAARLIJK UIT STANDAARDSITUATIES
De Tsjechische bezoekers zijn in de beginfase gevaarlijk uit een aantal spelhervattingen. Davy Klaassen was namens Ajax met een kopbal het dichtst bij een treffer.

19.04 uur: WISSEL AZ
Trainer John van den Brom voert een wijziging door. Guus Hupperts blijft achter in de kleedkamer en Fernando Lewis komt als vervanger in het veld. De tweede helft is onderweg.

19.03 uur: VAN PERSIE OP DE BANK
Fenerbahçe-coach Vitor Pereira heeft geen plaats voor Robin van Persie in zijn basiself. De Nederland begint op de bank op bezoek bij Atromitos. Aftrap 20.00 uur.

19.00 uur: AFTRAP AJAX-JABLONEC
De wedstrijd tussen Ajax en Jablonec is van start gegaan. De Amsterdammers beginnen met dezelfde elf als tegen Willem II (3-0 winst). De van een blessure teruggekeerde Viktor Fischer neemt plaats op de bank.

18.49 uur: RUSTSTAND ASTRA GIURGIU - AZ 2-2
Halverwege is het 3-2 in Roemenië. AZ schoot uit de startblokken en stond na dertien minuten met 2-0 voor. De achterstand leek Astra Giurgiu wakker te schudden en de thuisploeg wist de achterstand nog voor rust om te buigen in een voorsprong.

18.48 uur: COMEBACK ROEMENEN COMPLEET
Vlak voor rust krijgt AZ de derde tegentreffer van de avond. Voor de derde keer moet Rochet vissen na een doelpunt uit een spelhervatting. Ditmaal is het de ingevallen verdediger Alexandru Dandea die scoort.

18.39 uur: ASTRA GIURGIU OP GELIJKE HOOGTE
Van de 2-0 voorsprong van AZ is vlak voor rust niets meer over. Aanvaller Denis Alibec tekent van dichtbij voor de gelijkmaker uit een ingestudeerde vrije trap.

18.38 uur: 'AANTREKKEN HEITINGA HEEFT DOEL GEMIST'
John Heitinga begint vanavond wederom op de bank als Ajax het opneemt tegen Jablonec. VI's Taco van den Velde constateert dat de komst van de centrumverdediger nog niet veel zin heeft gehad.

18.36 uur: AZ ONTSNAPT
Astra Giurgiu komt steeds beter in de wedstrijd. De thuisploeg zet druk en neemt het AZ-doel onder vuur. Rochet brengt redding op een gevaarlijk schot.

18.30 uur: LUCKASSEN OP DE BANK BIJ LIBEREC
Slovan Liberec-trainer Jindrich Trisovsky laat Kevin Luckassen op de bank beginnen tegen Hajduk Split. De Tsjechen beginnen om 19.00 uur in eigen huis aan het tweeluik met de Kroaatse opponent.

18.24 uur: ASTRA GIURGIU KOMT TERUG
Fernando Henrique Boldrin brengt de thuisploeg terug in de wedstrijd. De Braziliaanse middenvelder kopt de 1-2 voorbij Rochet.

18.12 uur: AZ SCOORT WEDEROM
Vincent Janssen doet er twee minuten later een schepje bovenop. De bal valt uit de kluts voor de voeten van de spits en hij maakt er 2-0 van.

18.10 uur: HENRIKSEN ZET AZ OP 1-0 VOORSPRONG
De Alkmaarders nemen in de elfde minuut de leiding. Op aangeven van Guus Hupperts zet Markus Henriksen AZ op voorsprong. De middenvelder toont zich oog in oog met de doelman uiterst kalm.

18.05 uur: AZ SPREEKT VAN 4-2-3-1
Hoewel Derrick Luckassen zowel in als uit balbezit vooral tussen centrumverdedigers Jeffrey Gouweleeuw en Jop van der Linden speelt, spreekt AZ liever van een 4-2-3-1-formatie dan van 5-3-2. Waarvan akte.

18.00 uur: AFTRAP ASTRA GIURGIU - AZ
We zijn begonnen in Roemenië. AZ heeft de bal aan het rollen gebracht. Blijven de Alkmaarders overeind?

17.50 uur: AJAX ONGEWIJZIGD
Ook de basisopstelling van Ajax is bekend. Trainer Frank de Boer gaf al aan dat hij vertrouwen hield in zijn vaste elf namen en dat heeft hij ook gedaan. Om 19.00 uur ontvangt Ajax het Tsjechische FK Jablonec.

De opstellingen:
Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; El Ghazi, Milik, Sinkgraven.
FK Jablonec: Hruby; Karavaev, Pernica, Benes, Novak; Hübschman; Mingazov, Gregus, Pospisil, Cmkic; Wágner.

17.35 uur: AZ ONWENNIG
De persoon die de opstellingen van AZ visueel in beeld brengt voor de sociale media moet nog even wennen aan de nieuwe formatie van trainer John van den Brom.

17.30 uur: MENDES DA SILVA ONTBREEKT
Slechts nieuws voor David Mendes da Silva. Hij zit niet in de wedstrijdselectie van Panathinaikos voor het uitduel met Qabala. Toch zit er een Nederlands tintje aan het team van de Grieken. Yannis Anastasiou (ex-speler van Roda JC en Ajax) is trainer. Hij heeft een basisplaats ingeruimd voor Daniël Pranjic (ex-SC Heerenveen), terwijl Marcus Berg (ex-PSV en FC Groningen) op de reservebank zit.

17.15 uur: OPSTELLING AZ
Zoals aangekondigd speelt AZ-trainer John van den Brom met drie centrumverdedigers tegen Astra Giurgiu (aftrap 18.00 uur). Jeffrey Gouweleeuw, Jop van der Linden en Derrick Luckassen vormen het hart van de Alkmaarse defensie. Dabney dos Santos en Thom Hayze zijn hun basisplaats kwijt. Behalve Luckassen maakt ook Joris van Overeem zijn entree.

Astra Giurgiu: Lung Jr.; Pedro Queirós, Oros, Gaman, Júnior Morais; Enache, Lovin, Fernando Boldrin, William Amorim; Alibec, Budescu.
AZ: Rochet; Johansson, Gouweleeuw, Luckassen, Van der Linden, Haps; Ortiz, Van Overeem, Henriksen; Hupperts, Janssen.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.