PEC Zwolle klimt naar tweede plaats na zege op ADO

ADO Den Haag heeft ook kennis gemaakt met de kracht van PEC Zwolle, dat in de laatste twintig minuten aan het langste einde trok en naar de tweede plaats in de Eredivisie is geklommen (2-1).

Roland Alberg was het seizoen nog begonnen als aanvoerder van ADO Den Haag, maar moest de laatste weken genoegen nemen met een rol op het tweede plan. Trainer Henk Fraser was niet tevreden met de instelling van de middenvelder.

Tegen PEC Zwolle kreeg hij een nieuwe kans, en Alberg manifesteerde zich ook meer. De middenvelder drukte een stempel op de wedstrijd. Zo raakte hij niet alleen kort na rust de lat na een zelf verdiende vrije trap, maar stond hij ook aan de basis van de Haagse openingstreffer. Mike Havenaar prikte na ruim een half uur raak na goed neerleggen van Alberg.

Fraser haalde Alberg een kwartier voor het einde naar de kant in een poging de wedstrijd weer onder controle te krijgen. PEC Zwolle had namelijk het initiatief naar zich toegetrokken in de poging de schade te repareren.

De Overijsselse formatie had lang moeite om een antwoord te vinden op de Haagse spel. De ploeg van trainer Ron Jans had weliswaar kansen gehad via onder anderen Lars Veldwijk en Ouasim Bouy, maar pas halverwege de tweede helft tekende Sheraldo Becker voor de gelijkmaker.

De Ajax-huurling verraste na een fout van Gianni Zuiverloon ADO-keeper Martin Hansen, die tien minuten later opnieuw het hoofd moest buigen. Dit keer was Lars Veldwijk de gevierde man. Zijn zesde doelpunt van het seizoen betekende ook dat PEC Zwolle voor de negende keer op rij in de Eredivisie niet verloor en daarmee het eigen clubrecord scherper stelde.

ADO verloor meer dan voor de derde keer op rij. De Haagse ploeg zag in de slotfase ook Giovanni Korte per brancard van het veld gaan nadat hij de bal hard in zijn gezicht had gekregen. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht met vermoedelijk een hersenschudding.

Aangezien Korte kort daarvoor als laatste wissel binnen de lijnen was gekomen moest ADO de wedstrijd met een man minder af maken. Door die extra handicap bleken de Haagse gasten kansloos. De zege van PEC Zwolle kwam niet meer in gevaar, zodat de Overijsselse formatie de nieuwe nummer twee is in de Eredivisie.