PEC Zwolle haalt uit en brengt Pastoor verder in het nauw

NEC-trainer Alex Pastoor moet meer dan ooit vrezen voor zijn baan. In eigen huis werden de Nijmegenaren weggespeeld door PEC Zwolle (1-5).

Het bericht was duidelijk voorafgaande aan het duel met PEC Zwolle: een thuisnederlaag zou hoogstwaarschijnlijk betekenen dat Pastoor moet opstappen. Sinds 22 februari van dit jaar won NEC geen enkele competitiewedstrijd meer. Tegen PEC Zwolle moest de ommekeer komen, maar het tegenovergestelde was het feit.

Van de meet af aan was PEC Zwolle de betere ploeg en liepen de spelers van NEC vooral achter hun tegenstander aan. Na een kwartier werd dat al duidelijk op het scorebord. Jesper Drost had wat geluk, toen zijn in eerste instantie gekeerde schot op zijn hoofd terecht kwam en doelman Kalle Johnsson kansloos liet.

Drafje
Drie minuten later tekende Kamohelo Mokotjo voor de 0-2. De manier waarop het doelpunt tot stand kwam, was tekenend voor de manier waarop NEC speelde. Youness Mokhtar werd geen strobreed in de weg gelegd toen hij op een drafje het strafschopgebied in kwam en de volledig vrijstaande Mokotjo aan kon spelen. De middenvelder schoof simpel binnen.

Toen Fred Benson op aangeven van opnieuw Mokhtar voor rust nog de 0-3 maakte, was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. PEC rook bloed en zette in de tweede helft gewoon door. Benson maakte in de 49ste minuut de 0-4, terwijl drie minuten later Mokhtar voor een beschamende 0-5 tussenstand zorgde. PEC-supporters schreeuwden om tien treffers.

Maar daarna ging de storm liggen. PEC werd nog meerdere malen gevaarlijk, maar Johnsson wist de schade beperkt te houden. Christoph Hemlein zorgde een kwartier voor tijd zelfs nog voor een Nijmeegse treffer. NEC kreeg vlak voor tijd nog de ultieme mogelijkheid om er 2-5 van te maken toen het een strafschop kreeg, maar tekenend genoeg miste Michael Higdon vanaf elf meter.