PEC Zwolle boekt dankzij primeurs zeldzame zege op AZ

Een sterke fase voor rust is voor PEC Zwolle voldoende gebleken om AZ te kloppen: 2-1. De Zwollenaren houden hierdoor aansluiting bij de subtop.

In het uitduel met PEC bleek een zware enkelblessure van Celso Ortiz het breekpunt voor AZ. De Paraguayaan moest na 35 minuten op een brancard van het veld en nog voor de Alkmaarders een vervanger konden inbrengen, sloeg PEC toe.

Ouasim Bouy zette Queensy Menig namelijk met een fraaie steekbal alleen voor Gino Coutinho. De Ajax-huurling toonde zich koelbloedig en maakte zijn eerste Eredivisie-treffer. Negen minuten later bereikte Kingsley Ehizibue diezelfde mijlpaal. Hij verschalkte Coutinho met een schot in de korte hoek en deelde zo een volgende tik uit aan AZ: 2-0.

Drie dagen na het verdienstelijke 2-2 gelijkspel tegen Athletic de Bilbao waren de Alkmaarders nog goed begonnen in Zwolle. Vincent Janssen claimde in de openingsfase tevergeefs een strafschop, terwijl de lat een goal van Jeffrey Gouweleeuw in de weg stond. De rebound leek een koud kunstje voor Mounir El Hamdaoui, maar de spits maakte hands toen hij de bal wilde aannemen en verprutste zo de mogelijkheid om de score te openen.

John van den Brom was geschorst in Zwolle, dus nam Dennis Haar de coaching van AZ voor zijn rekening.

Na een mooie combinatie kreeg in de 31ste minuut ook Alireza Jahanbakhsh een grote kans, maar de aanvaller uit Iran vond doelman Kevin Begois op zijn weg. Door de dubbelslag van PEC en het uitvallen van Ortiz kantelde de wedstrijd echter in het voordeel van de thuisploeg. Zo boekten de Zwollenaren een zeldzame zege op AZ. Inclusief de overwinning van vandaag pakte PEC namelijk sinds de promotie in 2012 slechts vier punten tegen AZ.

Stef Nijland had de zege voor PEC nog wat mooier kunnen maken, maar vlak na rust hielp hij een opgelegde kans om 3-0 te maken om zeep. Het geblesseerd uitvallen van Wouter Marinus was vlak voor tijd ook een domper voor PEC, dat diep in de extra tijd de 2-1 incasseerde. Muamer Tankovic was de doelpuntenmaker namens AZ. Door de overwinning handhaaft Zwolle zich in de subtop. De ploeg van trainer Ron Jans staat zesde. AZ is de nummer elf in de Eredivisie.