PEC Zwolle, AZ, Cambuur en Groningen maken geen fout

De bekerwedstrijden van dinsdag leverden met de uitschakeling van ADO Den Haag, SC Heerenveen en Willem II nog drie verrassingen op, maar woensdagavond hebben de Eredivisieclubs geen fouten gemaakt in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi.

PEC Zwolle – FC Oss 3-2
PEC Zwolle begon aan de thuiswedstrijd tegen FC Oss in de wetenschap dat het alle drie de thuisduels in de Eredivisie winnend afsloot. Oss leek vooraf beschouwd daarom geen kans te hebben tegen de bekerhouder, die echter pas in de laatste twintig minuten definitief afstand nam van de nummer dertien van de Jupiler League.

Dankzij twee doelpunten in drie minuten van Tomás Necid en Jesper Drost stelde het elftal van trainer Ron Jans pas laat orde op zaken. Vlak voor rust had Oss bij een corner nog verrassend gelijkgemaakt via Rick Stuy van den Herik. Drost verzorgde zeven minuten eerder nog de openingsgoal. De 3-2 van Istan Bakx bracht de hoop bij Oss nog terug, maar écht in de problemen kwam PEC niet meer.

EVV – AZ 0-1
AZ had als halve finalist van de laatste editie van het KNVB-bekertoernooi een reputatie hoog te houden in Echt, maar bleek in Limburg grote moeite te hebben de defensieve muur van de Topklasser te slechten. Het doelpunt van Thom Haye in de 27ste minuut, die de bal bij de tweede paal binnenliep na een combinatie met Markus Henriksen, was dan ook niet de opmaat voor een doelpuntenfestijn.

Dat bleef uit omdat de ploeg van interim-trainer Dennis Haar het vizier niet op scherp had staan. Het spel van de Alkmaarders miste tempo, terwijl de afronding bij de spaarzame doelkansen ook te wensen over liet. Desondanks plaatste AZ zich voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi.

FC Den Bosch – SC Cambuur 0-4
Voordat SC Cambuur in 2013 promoveerde naar de Eredivisie had het geen goede herinneringen aan uitwedstrijden bij FC Den Bosch. De laatste keer dat de Friezen zegevierden in Stadion De Vliert dateerde van 28 augustus 2009. Als inmiddels volwaardige Eredivisieclub won Cambuur het bekerduel met Den Bosch echter overtuigend.

Etiënne Reijnen duelleert met Erik Quekel, die rood kreeg voor een slaande beweging.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd de ploeg van trainer Henk de Jong alsmaar gevaarlijker. Dat resulteerde na een uur in de openingstreffer van Mart Dijkstra, die vanaf twintig meter verwoestend uithaalde. Daarna was het pleit binnen acht minuten beslecht. Eerst schoot debutant Sebastian Steblecki raak op aangeven van Furdjel Narsingh, daarna scoorde Dijkstra nogmaals. Nadat Den Bosch-aanvaller Erik Quekel ook nog rood had gekregen, zorgde Martijn Barto voor het slotakkoord.

Barendrecht – FC Groningen 1-4
FC Groningen verloor de laatste twee wedstrijden in de Eredivisie van SC Cambuur (0-3) en FC Utrecht (0-1), maar was op bezoek bij Barendrecht bij de les. Danny Hoesen maakte op bezoek bij de club uit de Topklasse Zaterdag na achttien minuten zijn eerste officiële doelpunt als Groningen-speler. Zes minuten later verdubbelde Michael de Leeuw de marge met zijn vierde treffer van het seizoen.

De clubtopscorer van de Trots van het Noorden bleef in de rust geblesseerd achter in de kleedkamers. Het nam niet weg dat Groningen na rust nog verder uitliep naar een ruimere zege. Nick van der Velden, de vervanger van De Leeuw, zorgde op aangeven van Hoesen voor 0-3, een kwartier voor tijd stuurde Tjaronn Chery ploeggenoot Jarchinio Antonia op weg naar de vierde goal van de avond. Daniel Esajas maakte nog 1-4.