Excelsior en Heracles bekeren verder na zege op Topklassers

Excelsior en Heracles Almelo hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. Waar Willem II dinsdag onderuit ging tegen de amateurs van Deltasport, lieten de nummers elf en achttien van de Eredivisie zich woensdag niet verrassen door AFC en HBS.

AFC – Excelsior 0-2
Voor Excelsior bood het treffen in Amsterdam met AFC de mogelijkheid om voor het eerst sinds de zege op Heracles Almelo (3-1) van eind augustus weer eens een overwinning te boeken. Het was uitgerekend Daryl van Mieghem (foto) die de Kralingers op het goede spoor zette. De 24-jarige aanvaller verliet de Topklasser drie jaar geleden om als prof aan de slag te gaan.

Van Mieghem tekende destijds voor Heracles, waartegen hij dit seizoen opmerkelijk genoeg ook al scoorde. Woensdag deed de Amsterdammer opnieuw een oude club pijn. In de 37ste minuut tikte hij binnen uit een voorzet van Ninos Gouriye (die later geblesseerd uitviel), zes minuten na rust schoot hij de bal in de linkerbovenhoek. Adil Auassar en Carlo de Reuver waren nog dicht bij de 0-3, maar die kwam er niet meer.

HBS – Heracles Almelo 1-2
In Den Haag eiste Wout Weghorst opnieuw de hoofdrol op bij Heracles Almelo. De 22-jarige spits was in zijn eerste twee wedstrijden als basisspeler telkens al goed geweest voor een treffer. Tegen Ajax (1-2) en FC Twente (1-4) leidde dat niet tot de eerste zege van het seizoen voor de geplaagde Tukkers, tegen Topklasser HBS wel.

Na tien minuten liet Weghorst het scoren nog aan Bryan Linssen. De 23-jarige vleugelspits maakte na een mooie combinatie met zijn collega-aanvaller de 0-1. In de 69ste minuut was het vervolgens wel de beurt aan Weghorst. Na de 0-2 van de van FC Emmen afkomstige reus (1 meter 97 lang) werd het nog wel even spannend, toen Mike de Geer voor HBS scoorde uit een strafschop. Genoeg voor een stunt was het niet.