PEC zet Vitesse na bekerfeest hardhandig terug op aarde

Reacties

Vitesse is zaterdagavond hard van zijn roze wolk gevallen. PEC Zwolle boekte tegen de kersverse bekerfinalist een belangrijke overwinning in de jacht op handhaving en dus een waardig afscheid voor trainer Ron Jans: 3-1.

PEC zet Vitesse na bekerfeest hardhandig terug op aarde

In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen onder Jans is PEC, nota bene in 2014 nog winnaar van de KNVB-beker, dit seizoen op eigen veld allerminst onverslaanbaar. Vitesse kwam drie dagen na het bereiken van de bekerfinale echter dusdanig zwak uit de startblokken dat het al vroeg voor een lastige opgave stond. De absentie van de geblesseerde doelman Eloy Room speelde daarbij zeker mee.

Dat Mustafa Saymak in de tiende minuut de score opende toen hij na terugleggen van Bram van Polen volledig werd vrijgelaten op de rand van de zestien, viel zijn vervanger Michael Tørnes niet aan te rekenen. Dat het acht minuten later al 2-0 stond wel. De Deen liet zich bij een lange bal in de lucht aftroeven door zijn landgenoot Nicolai Brock-Madsen, die de bal in het lege doel kopte.

Vitesse had de laatste weken juist prima gepresteerd op vreemde bodem door van ADO Den Haag (0-2), Go Ahead Eagles (1-3) en afgelopen woensdag Sparta Rotterdam te winnen (1-2). Heel even kreeg de ploeg van Henk Fraser weer uitzicht op een goed resultaat toen Mickey van der Hart vlak na rust een houdbaar schot van Milot Rashica slecht verwerkte en Ricky van Wolfswinkel profiteerde: 2-1.

Voor het eerst sinds het uitduel met Feyenoord (3-1) op 17 december kreeg Vitesse drie doelpunten om de oren. Hier is zojuist de 2-0 gevallen.
Voor het eerst sinds het uitduel met Feyenoord (3-1) op 17 december kreeg Vitesse drie doelpunten om de oren. Hier is zojuist de 2-0 gevallen.

Van Wolfswinkel creëerde vrijwel meteen daarna een goede mogelijkheid voor zichzelf op de gelijkmaker. Dit keer stond Van der Hart wel op zijn post, zoals hij voor rust ook al had gered op een schot van de Vitesse-spits. Dichter bij een punt zouden de Arnhemmers niet komen, omdat Danny Holla in de 55ste minuut een vrije trap langs de muur en de aan de grond genagelde Tørnes schoot.

Het halverwege de eerste helft opgeleefde Vitesse riep dat doelpunt feitelijk over zichzelf af, omdat Queensy Menig vlak daarvoor al de binnenkant van de paal had geraakt na nonchalant verdedigen van de bekerfinalist. Van Wolfswinkel had de spanning in de 72ste minuut nogmaals terug kunnen brengen, maar weer redde Van der Hart. Ryan Thomas teisterde in de slotfase nog de lat namens PEC.

Hoewel de 4-1 uitbleef, maakt de feeststemming in Arnhem plaats voor chagrijn. Vitesse (achtste) verzuimt weer over FC Twente en SC Heerenveen te klimmen naar de vijfde plaats. In Zwolle is een bescheiden feestje wel op zijn plaats. PEC heeft nu al vaker gewonnen dan in de eerste seizoenshelft (vier om drie zeges) en neemt met 27 punten en de twaalfde plaats steeds verder afstand van de degradatiezone.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.