PEC pakt de punten in IJsselderby met heerlijke treffers

PEC Zwolle heeft zondagmiddag de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles gewonnen: 3-1. De burenruzie werd gekenmerkt door prachtige goals aan beide kanten.

PEC beleefde een absolute droomstart. Na één minuut en twaalf seconden, de snelste goal ooit in een IJsselderby, opende Queensy Menig op fraaie wijze de score. Na een lange pass van Bram van Polen nam de aanvaller de bal aan. Met verdedigers Xandro Schenk en Sander Fischer om zich heen tikte hij de bal over de uitkomende doelman Theo Zwarthoed heen. Kort daarvoor schoot Marcel Ritzmaier aan de andere kant nog over na een voorzet van Randy Wolters.

De thuisploeg bleef fel na de openingstreffer en kreeg goede mogelijkheden op een tweede treffer. Zo knalde Youness Mokhtar, die even later vanwege een blessure werd afgelost door Ryan Thomas, de bal op de lat en schoot Menig over het doel van Zwarthoed. Go Ahead kwam daarna meer in de wedstrijd en ging op zoek naar de gelijkmaker, die vlak voor rust viel. Fischer was mee naar voren gekomen en schoot uit de draai raak na een voorzet van Darren Maatsen.

Verdediger Sander Fischer bracht Go Ahead Eagles op gelijke hoogte in de IJsselderby.

Saymak
Go Ahead begon opportunistisch aan de tweede helft. Ritzmaier verraste PEC-keeper Mickey van der Hart bijna met een vrije trap, maar de bal knalde tegen de lat. Aan de andere kant was het niet veel later wel raak. Geboren Deventenaar Mustafa Saymak, eerder wegens veel blessureleed de pechvogel bij PEC, schoot na een soloactie knap raak in de rechterhoek. Het was voor Saymak zijn eerste Eredivisie-treffer sinds zijn goal op 28 februari 2015 tegen Vitesse (2-1 nederlaag).

Door de krappe voorsprong van PEC liet Go Ahead de hoop op een punt nog niet varen. Tot veel grote kansen kwamen de gasten echter niet. Aan de andere kant haalde Fischer de bal net op tijd weg na een scrimmage. In de slotfase speelde Wolters zich vrij en had hij alle ruimte om uit te halen. De aanvaller deed dit echter te gehaast en schoot naast.

Beslissing
Even later kreeg invaller Kenny Teijsse, fris in het veld, een levensgrote kans op de gelijkmaker. Van der Hart bleek de redding van PEC. Eerst stopte hij een poging van Kevin Brands en in de rebound was hij Teijsse in twee instanties de baas. Daarna moest Fischer, die eerder scoorde, inrukken. Hij duwde de doorgebroken invaller Anass Achahbar en kreeg een rode kaart. Danny Holla schoot de daaropvolgende vrije trap beheerst in het doel en bepaalde de einstand op 3-1.

PEC maakt door de zege een enorme sprong op de ranglijst en staat tiende met twaalf punten. Concurrenten ADO Den Haag en NEC hebben respectievelijk elf en tien punten en kunnen de Zwollenaren later op de zondag nog inhalen. Voor Go Ahead is de situatie er niet rooskleuriger op geworden. De ploeg uit Deventer staat gedeeld onderaan met acht punten, al heeft Roda JC Kerkrade een slechter doelsaldo.