Payet maakt 'Nederlands' Newcastle nieuwe hekkensluiter

Het Oranje getinte Newcastle United heeft maandagavond ook zijn vijfde wedstrijd in de Engelse competitie niet weten te winnen. Op bezoek bij West Ham United werd met 2-0 verloren dankzij twee goals van Dimitri Payet.

Bij de bezoekers begonnen vier landgenoten in de basis: Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum. Zij speelden in de eerste helft allemaal een rolletje. Zo moest Krul na amper tien minuten al vissen: Payet schoot prachtig raak (foto, met Wijnaldum links) nadat hij even aan de aandacht van Anita was ontsnapt. Na een individuele actie van Janmaat doken de rechtsback en Wijnaldum kort daarna ineens op voor West Ham-keeper Darren Randolph. Het was uiteindelijk Janmaat die schoot, maar hij stuitte op de goalie.

Kort na de pauze schoot Payet de wedstrijd met zijn tweede treffer in het slot. Victor Moses trof de lat, maar in de rebound trof de Fransman wél doel. Daarop besloot Newcastle-manager Steve McClaren in te grijpen: hij bracht Siem de Jong binnen de lijnen en haalde Anita naar de kant. Effect sorteren deed het echter niet, The Magpies leden hun derde competitienederlaag. Een mooi moment bij de thuisploeg was nog de rentree van Andy Carroll na acht maanden blessureleed.

Door de nederlaag heeft Newcastle nu twee punten uit vijf wedstrijden, een aantal waarmee het laatste staat in de Premier League. Dat houdt in dat er op dit moment liefst elf Nederlanders op de degradatieplaatsen staan: manager Dick Advocaat, Jeremain Lens en Patrick van Aanholt staan met Sunderland negentiende, het Stoke City van Ibrahim Afellay, Erik Pieters en Marco van Ginkel staat achttiende. Beide ploegen blijven de vijf Nederlanders van Newcastle op doelsaldo voor. West Ham doet het met negen uit vijf stukken beter en staat dan ook vijfde.