Paffende wondercoach Sarri legt Maradona het zwijgen op

Reacties

Met spektakelvoetbal doet Napoli dit seizoen een gooi naar de eerste landstitel sinds 1990. De ploeg van trainer Maurizio Sarri verbaast vriend, vijand én clublegende Diego Maradona.

Paffende wondercoach Sarri legt Maradona het zwijgen op

'Waar zijn ze mee bezig? Ik schrik me dood. Met deze trainer komt Napoli in een degradatiestrijd terecht.' Maradona wond er geen doekjes om. De Argentijn vond het verschrikkelijk dat Napoli zijn lot in handen had gelegd van een trainer die zelf geen profvoetballer geweest was en weinig ervaring had op het hoogste niveau. Italiaanse kranten pakten groot uit met de uitspraken en legden de kritiek van Pluisje voor aan de net aangestelde Sarri. Zijn reactie: 'Eigenlijk vind ik het vooral prachtig dat Maradona mijn naam kent en de moeite neemt over mij te praten. Hij was vroeger mijn idool. Hopelijk denkt hij er over een paar maanden anders over.'

We spoelen vooruit naar medio november, wanneer Maradona zijn fout toegeeft. 'Het spijt me, ik zat verkeerd. Hopelijk kan Sarri mij vergeven', zegt de Argentijn. Napoli staat dan vierde op de ranglijst. De afgelopen week moest Maradona nog dieper door het stof, wanneer Napoli zich tot winterkampioen van de Serie A gekroond heeft. 'Als Napoli de Scudetto wint, beloof ik langs te komen in mijn helikopter om feest te vieren met de fans.'

Maurizio Sarri presteerde iets wat weinigen lukte: hij legde Diego Maradona het zwijgen op.
Maurizio Sarri presteerde iets wat weinigen lukte: hij legde Diego Maradona het zwijgen op.

Achter wondertrainer Sarri gaat een bijzonder verhaal schuil. Hij start zijn trainerscarrière in 1990, in de kelder van het Italiaanse amateurvoetbal. Doorbreken als oefenmeester is zijn droom, maar hij realiseert zich dat die droom een illusie is zolang hij zijn baan als bankmedewerker niet opzegt. In 2000 neemt Sarri de grote gok. Hij neemt ontslag en stort zich vol op het trainerschap. 'Ik wilde niet dezelfde fout maken als mijn vader', zei Sarri vele jaren later over die beslissing. 'Hij was in de jaren zestig een geweldige wielrenner en had prof kunnen worden, maar durfde de sprong in het diepe niet te wagen. Hij heeft daar altijd spijt van gehad. Ik wilde later geen spijt hebben.'

Peuken
Sarri leidt vanaf 2000 de piepkleine amateurclub Sansovino in drie jaar naar de profdivisies. Het is niet de enige reden waarom hij in the picture komt te staan. Sarri paft tijdens trainingen en wedstrijden gerust een half pakje peuken weg en maakt er een gewoonte van om televisie-interviews te weigeren. 'Die journalisten willen alleen maar weten wie ik wil kopen en verkopen. Het gaat nooit over voetbal. Ik wil over voetbal praten', legt hij uit.

Na het succes bij Sansovino belandt Sarri via het iets minder kleine Sangiovannese (waarmee hij ook promoveert) in 2005 bij Pescara uit de Serie B. Een enorm succes voor een trainer die tot een paar jaar geleden nog nooit in het profvoetbal gewerkt had en niet kan bogen op een reputatie als profvoetballer. Een doorslaand succes wordt zijn verblijf bij Pescara niet. Hij vertrekt in 2006 en groeit daarna uit tot clubhopper, door in zes jaar zeven clubs te verslijten in de lagere divisies.

Gonzalo Higuaín is met achttien competitiedoelpunten hard op weg de nodige records uit de boeken te schieten.
Gonzalo Higuaín is met achttien competitiedoelpunten hard op weg de nodige records uit de boeken te schieten.

Zijn overstap naar Empoli in 2012 verandert alles. Sarri leidt de club in zijn tweede seizoen naar de Serie A, waar zijn club de gedoodverfde degradatiekandidaat is. Vlak voor aanvang van het seizoen 2014/15 wordt Sarri ernaar gevraagd wat hij ervan vindt dat hij met afstand de minst betaalde trainer van de hele competitie is. 'Ach', glimlacht hij. 'Ze betalen me voor werk dat ik vroeger gratis deed toen ik nog voor een bank werkte. Ik ben allang tevreden.'

Literatuur
Het tekent de echte liefhebber in Sarri, die nog altijd als een schoorsteen rookt en daardoor een cultstatus verkrijgt. Ook zijn enorme passie voor de literatuur van onder meer Charles Bukowski en John Fante maakt hem een aangenaam vreemde vogel in het Italiaanse trainersgilde. 'Ik heb laatst gelezen dat Jürgen Klopp weleens een pornofilm kijkt om te ontspannen. Dat moet hij weten. Ik lees liever een goed boek', sprak hij daarover.

Sarri overtreft alle verwachtingen met Empoli. Met bijzonder beperkt spelersmateriaal handhaaft de clubs zich moeiteloos in de Serie A. Als een harmonica beweegt de Toscaanse ploeg over het veld. De afstanden tussen de linies en spelers onderling kloppen tot op de meter nauwkeurig, waardoor het druk zetten zonder bal een kenmerk wordt van zijn ploeg. Ook bij standaardsituaties is Empoli gevaarlijk. Niet verrassend, want corners en vrije trappen vormen al jaren een pijler in de leer van Sarri, die de spelers van een amateurclub eens 33 verschillende varianten liet instuderen.

In tegenstelling tot Silvio Berlusconi durfde Napoli-president Aurelio De Laurentiis de gok met Maurizio Sarri wél aan.
In tegenstelling tot Silvio Berlusconi durfde Napoli-president Aurelio De Laurentiis de gok met Maurizio Sarri wél aan.

Dat topjaar bij Empoli levert Sarri afgelopen zomer een overgang naar de Italiaanse top op. Lang leek het AC Milan te worden, maar de Rossoneri vonden het risico te groot. Met de kennis van nu zal Silvio Berlusconi zichzelf voor zijn kop slaan. Uitgerekend op bezoek bij AC Milan speelde het Napoli van Sarri zijn beste wedstrijd tot nu toe, door met 0-4 te winnen.

Inmiddels heeft Napoli onder Sarri 26 wedstrijden achter de rug. Het boekte negentien overwinningen en maakte 63 doelpunten. Napoli is niet te stoppen en versterkingen hoeft de in Napels geboren trainer deze maand dan ook niet. 'Hoe beter een trainer is, hoe minder aankopen hij nodig heeft om te slagen', zei hij een paar jaar geleden. Sassuolo, zaterdag om 20.45 uur de tegenstander, is gewaarschuwd. En Maradona? Die kan maar beter zorgen dat zijn helikopter klaar staat.

Programma
Atalanta Bergamo 16-01
15:00
Internazionale
Torino 16-01
18:00
Frosinone
Napoli 16-01
20:45
Sassuolo
Genoa 17-01
12:30
Palermo
Chievo 17-01
15:00
Empoli
AS Roma 17-01
15:00
Hellas Verona
Udinese 17-01
15:00
Juventus
Bologna 17-01
15:00
Lazio
Carpi 17-01
15:00
Sampdoria
AC Milan 17-01
20:45
Fiorentina
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.