Ouderwetse Ziyech-show is Sparta te machtig

FC Twente heeft zaterdagavond de tweede overwinning op rij geboekt. Sparta Rotterdam had geen antwoord op een ontketende Hakim Ziyech en ging uiteindelijk met 3-1 onderuit.

Ziyech liet vorige week tegen FC Groningen (3-4) al flarden van zijn klasse zien. Tegen Sparta was de aanvallende middenvelder weer helemaal de oude. Ziyech eiste elke bal op, strooide met goede passes en had met twee doelpunten een groot aandeel in de overwinning van Twente. Als Ajax nog twijfelde om een verbeterd bod te doen op de Marokkaanse international, zal die twijfel na de wedstrijd tegen Sparta als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Al in de veertiende minuut was het raak. Na goed doorkoppen van Enes Ünal speelde Ziyech twee Spartanen uit om vervolgens met een bekeken schuiver in de korte hoek de score te openen. Sparta, dat met twee zeges uit drie wedstrijden uitstekend aan het seizoen begon, had voor rust geen moment antwoord op het sterke spel van Twente. De 2-0 van Yaw Yeboah kwam de ploeg van trainer René Hake na 36 minuten dan ook volledig toe. De Manchester City-huurling stuurde de bal met links prachtig in de rechterbovenhoek.

Een domme overtreding van Twente-doelman Nick Marsman op Craig Goodwin resulteerde tien minuten na rust in een penalty voor Sparta. Loris Brogno maakte geen fout vanaf elf meter, maar er was geen moment sprake van toegenomen spanning. Twente bleef heer en meester en bracht de marge vijf minuten na de 2-1 weer naar twee treffers. Ziyech pikte de bal op na gestuntel van de Sparta-defensie, ontweek twee man en plaatste de bal via de binnenkant van de paal in het doel.

Zo nam Ziyech Twente - in wat waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd was voor de club uit Enschede - ouderwets bij de hand. De aanvallende middenvelder, die in de extra tijd nog een publiekswissel kreeg, laat de Tukkers achter op een vijfde plaats in de Eredivisie, met zes uit vier. Sparta heeft hetzelfde puntenaantal, maar staat op doelsaldo een positie lager op de ranglijst.