Oranje op weg naar EK's onverslaanbaar in eigen huis

Reacties

Het Nederlands elftal mag deze EK-kwalificatiereeks dan al acht punten hebben verspeeld, op eigen veld is Oranje nog altijd 52 jaar ongeslagen in voorrondewedstrijden voor een Europese eindronde. Op basis van de historie moet een vervolg van die ijzersterke serie donderdagavond tegen IJsland geen probleem zijn.

Oranje op weg naar EK's onverslaanbaar in eigen huis

Nederland bleef eind maart tegen Turkije (1-1) voor de vijftigste keer overeind in een thuiswedstrijd in EK-kwalificatieverband. Het negende gelijkspel sinds de enige thuisnederlaag ooit (tegen nota bene Luxemburg, 1-2 op 30 oktober 1963) zorgde er wel voor dat de ploeg van bondscoach Danny Blind vanavond van IJsland moet winnen om uitzicht te houden op directe plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De achterstand op de koploper van Groep A bedraagt momenteel vijf punten.

Oranje zag ruim vijf maanden geleden in De Arena een einde komen aan een indrukwekkende zegereeks. Sinds Roemenië op 24 maart 2007 een punt meenam (0-0) uit De Kuip, leverden tien EK-kwalificatieduels binnen de eigen landsgrenzen stuk voor stuk drie punten op (doelcijfers 37-6). Met de WK-kwalificatiereeksen meegerekend behelsde die imposante thuisserie zelfs al negentien wedstrijden.

De reeks in eigen land zonder nederlaag is nog niet doorbroken. Op basis van de historie mag IJsland, dat vorig jaar in Reykjavik nog met 2-0 te sterk was, niet in staat worden geacht dat wél te doen. De voorgaande vijf ontmoetingen op eigen bodem met de eilanders leverden louter zeges op. In 2008 kwam IJsland voor het laatst op bezoek. Oranje won in De Kuip met 2-0 dankzij goals van Joris Mathijsen en Klaas-Jan Huntelaar (foto).

Historie Oranje tegen IJsland in thuisduels

Datum Verband Uitslag Goals
22-08-1973 WK-kwal. 5-0 Van Hanegem, Cruijff (2), Haan, Brokamp
31-08-1977 WK-kwal. 4-1 Van Hanegem, Geels (2), Rep
20-09-1978 EK-kwal. 3-0 Krol, Brandts, Rensenbrink
07-09-1983 EK-kwal. 3-0 R. Koeman, Gullit, Houtman
11-10-2008 WK-kwal. 2-0 Mathijsen, Huntelaar
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.