Oranje: onrust, goals, rust en weer onrust

Het Nederlands elftal heeft zondag in Amsterdam eindelijk weer het zoet van een overwinning mogen proeven. Voetbal International selecteerde tien opvallende beelden van VI Images van het EK-kwalificatieduel met Letland.

In de aanloop gaat het om vooral Guus Hiddink. Gaat het nietige Letland een voortijdig einde maken aan de tweede periode van de Achterhoeker als bondscoach?
Dat idee kan snel overboord. Robin van Persie breekt de ban al na zes minuten met een kopbal. De kop is eraf en eindelijk een voorsprong.
Halverwege de eerste helft is er dan toch een tegenvaller. Daley Blind kan niet verder door een knieblessure. Jordy Clasie maakt zijn eerste minuten voor Oranje sinds Hiddink het heeft overgenomen van Louis van Gaal.
Tien minuten voor rust kunnen Hiddink en zijn staf met een gerust hart achterover leunen. Arjen Robben laat zien waarom hij ook bij de sterrenploeg Bayern München op handen wordt gedragen.
Zeven minuten later hoeft zelfs de grootste pessimist in het Nederlandse kamp zich geen zorgen meer te maken als Klaas-Jan Huntelaar de marge op drie brengt.
De spits van Schalke 04 werkt zich een slag in de rondte en getuige de productie (de helft van de Oranje-doelpunten tegen Letland) is de veel besproken samenwerking met Van Persie geslaagd.
Defensief blijkt Nederland ook tegen Letland kwetsbaar. Het verschil met de oefennederlaag tegen Mexico is dat de tegenstander nu van een ander kaliber is. En dus draagt de verdediging dit keer alleen positief bij aan de score, in dit geval Jeffrey Bruma.
Oranje neemt geen genoegen met 4-0. Die instelling getuigt van sterke revanchegevoelens om iets recht te willen zetten. Twee doelpunten en weer wat rust rond Oranje zijn de beloning.
Na afloop keert de vraag over de toekomst van Hiddink terug. De Achterhoeker voedt de speculaties door zich niet uit te willen te spreken of hij in maart weer op de bank zit bij Oranje.
En dus is de onrust weer terug. In de vier maanden tot de volgende interland gaat het over vooral Hiddink. Zelfde plaats van handeling, zelfde toernooi, alleen met een andere tegenstander (Turkije) en met een andere bondscoach?