Oranje Onder-17 plaatst zich overtuigend voor finale EK

Nederland Onder-17 heeft zich geplaatst voor de finale van het Europese kampioenschap voor jeugdspelers op Malta. De ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg was met 5-0 veel te sterk voor Schotland, waar Mark Wotte de scepter zwaait.

Oranje kwam in de 34ste minuut op voorsprong toen Feyenoorder Calvin Verdonk een strafschop, verkregen door een overtreding op Jari Schuurman, benutte. Hij droeg dit doelpunt op aan Anthony Berenstein, die wegens een blessure het eindtoernooi vroegtijdig moest verlaten. Vlak voor rust verdubbelde Ajacied Abdelhak Nouri de marge, door met een intikker te profiteren van een fout van de Schotse keeper Robby McCrorie.

In de 57ste minuut besliste PSV'er Steven Bergwijn de wedstrijd met een schot in de verre hoek, dat opnieuw niet onhoudbaar leek voor McCrorie. Direct daarna volgde het hoogtepunt van de avond, toen Segun Owobowale al vallend via de onderkant van de lat raak schoot. De Schotten probeerden wat terug te doen waardoor de Nederlandse youngsters nog meer ruimte kregen. Na een mooie actie van Abdelhak Nouri maakte invaller Dani van der Moot zelfs nog een vijfde treffer.

Woensdag neemt Oranje het in de finale op tegen Engeland, dat in de andere halve finale met 2-0 won van Portugal.