Oranje onder Van Gaal: 24 interlands, 79 internationals

Het Nederlands elftal treedt dinsdagmiddag tegen China voor de 25ste keer aan onder leiding van bondscoach Louis van Gaal. Voetbal International blikt met enkele cijfers en feiten terug op op de prestaties van Oranje in de eerste 24 duels onder zijn bewind. • Van de 24 voorgaande duels won Nederland er vijftien, een winstpercentage van 62,5 procent. Zes interlands eindigden in een gelijkspel, drie in een nederlaag. Twee van die nederlagen dateren uit de eerste periode van Van Gaal, toen hij het WK 2002 misliep door te verliezen van Portugal (1-2) en Ierland (0-1). De derde nederlaag is die tegen België (2-4) van vorig jaar augustus, de eerste na zijn terugkeer.

Oranje onder Van Gaal: 24 interlands, 79 internationals

• Gezien de mislukte WK-kwalificatiecampagne tijdens de eerste periode van Van Gaal zal het geen verbazing wekken dat de cijfers van zijn tweede ambtstermijn beduidend beter zijn dan die van zijn eerste. Oranje won sinds de terugkeer van Van Gaal zeven van de tien interlands (zeventig procent). Alleen de oefenduels met België (2-4), Duitsland (0-0) en Italië (1-1) leverden geen zege op. Zes kwalificatieduels leverden een honderd procent score op.

• Dat was tussen 2000 en 2002 wel anders. Niet alleen verloor Oranje in de kwalificatiereeks van Portugal en Ierland, ook speelde het tegen beide landen nog een keer gelijk (twee keer 2-2). Omdat Oranje verder nog gelijkspeelde in de oefeninterlands tegen Turkije (0-0) en Denemarken (1-1) won Van Gaal slechts acht van zijn eerste veertien wedstrijden als bondscoach (57,1 procent). Het Nederlands elftal dat in 2001 met 1-0 ten onder ging tegen Ierland en daardoor het WK 2002 misliep. Staand (vlnr): Edwin van der Sar, Patrick Kluivert, Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Kevin Hofland en Mark van Bommel. Gehurkt (vlnr): Arthur Numan, Mario Melchiot, Marc Overmars, Boudewijn Zenden en Phillip Cocu. • De topscorer onder Van Gaal is vooralsnog wel een speler uit zijn eerste bewind. Ruud van Nistelrooy, momenteel met Faas Wilkes gedeeld derde op de topscorerslijst aller tijden met 35 goals (één meer dan Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie) was destijds op dreef door in 2001 zeven keer te scoren in zeven interlands.

• Van Persie en Jeremain Lens zijn tijdens het huidige bewind van Van Gaal de meest trefzekere internationals. Beiden scoorden tot dusver vijf keer. Daarmee hoeven ze in de algehele ranglijst van doelpuntenmakers onder Van Gaal alleen Van Nistelrooy voor zich te dulden. Patrick Kluivert en Jerrel Hasselbaink stonden al langer op die tweede plaats door eveneens vijf goals te maken. Robin van Pe<b></b>rsie scoorde onder Louis van Gaal totdusver vijf keer en werd onlangs benoemd tot nieuwe aanvoerder van Oranje ten koste van Wesley Sneijder. • Van Gaal gebruikte in zijn twee periodes liefst 79 verschillende spelers, van wie er 31 debuteerden. Lerin Duarte kan tegen China de tachtigste international worden die onder Van Gaal speelde en de 32ste debutant. Van die bijna tachtig spelers kwamen Kluivert en Edwin van der Sar het vaakst in actie: dertien keer.

• Van de huidige internationals is Bruno Martins Indi koploper met negen duels. De momenteel voor Jong Oranje op het EK onder-21 actieve Feyenoorder staat daarmee gedeeld zevende met de oud-internationals Edgar Davids, Hasselbaink, Mario Melchiot, Michael Reiziger en Boudewijn Zenden. Lens (acht caps onder Van Gaal) kan zich tegen China bij dat rijtje voegen.

• Van Gaal zelf kan dinsdag tegen China de elfde plaats op de lijst van bondscoaches met de meeste interlands achter hun naam alleen voor zich opeisen. Nu moet hij die stek nog delen met Edgar Chadwick, die tussen 1908 en 1913 24 keer de leiding had over Oranje.

• Met in 2013 verder nog de interlands tegen Portugal, Estland, Andorra, Hongarije en Turkije voor de boeg kan Van Gaal eind dit jaar de grens van dertig interlands aantikken. Daarmee zou hij zich nestelen op een achtste plaats, achter de met 38 interlands vooralsnog ongenaakbare Guus Hiddink.

Samenstelling: Tim Vos

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen