Oranje mist WK Onder-20 na nederlaag in bizar duel

Nederland heeft zich donderdag in een duel met Duitsland waarvoor het woord 'krankzinnig' nog te zwak is uitgedrukt niet geplaatst voor het WK Onder-20 in 2017. Na een zwaarbevochten 3-3 gelijkspel verloor Nederland met 5-4 in een strafschoppenserie.

De wedstrijd in het Hardtwaldstadion was noodzakelijk nadat de ploeg van coach Aron Winter in de groepsfase van het EK als derde eindigde na een zege op Kroatië en nederlagen tegen Engeland en Frankrijk. Voor de nummer één en twee van beide poules lag niet alleen een halvefinaleticket, maar ook een startbewijs voor het WK Onder-20, klaar.

De 5-1 verliesbeurt van maandagmiddag tegen Les Bleuets kwam keihard aan bij Oranje. Misschien was dat echec er de oorzaak van dat Nederland wat angstig voor de dag kwam tegen Duitsland. De ploeg van Winter bleef vooral aanvallend in gebreke. Illustratief was dat Nederland in de eerste helft geen enkele keer op het Duitse doel schoot. Die Mannschaft had, net als in de groepsduels al het geval was, moeite om het overwicht uit te drukken in kansen.

Bij de 1-0 vlak voor rust kreeg formatie van trainer Guido Streichsbier enige hulp van de schutterende Oranje-defensie. Philipp Ochs profiteerde optimaal van een communicatiefout tussen Hidde ter Avest en doelman Yanick van Osch. Calvin Verdonk leek de inzet van Ochs nog weg te kunnen werken, maar slaagde daar net niet in.

Vrije trap Nouri
Na de hervatting bleef Duitsland dominant en was het eigenlijk wachten op de 2-0. Het was echter Nederland dat zo'n tien minuten voor tijd scoorde. Abdelhak Nouri verzilverde op fraaie wijze een vrije trap, waarmee hij het maximale haalde uit Oranjes eerste schot op doel. Vlak voor tijd maakte invaller Dennis van der Heijden er zelfs 2-1 van met een zeer fraaie kopbal en leek een zeer onverdiende Oranje-zege aanstaande.

Diep in blessuretijd bleek het geluk op: Suat Serdar kopte de bal langs Van Osch, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin leek Marvin Mehlem uit te groeien tot het goudhaantje van Duitsland met zijn treffer in de 96ste minuut. Dat was buiten Sam Lammers gerekend, die in de 111de minuut met het derde schot op doel van Oranje voor de 3-3 zorgde na een lange bal van Verdonk. Michel Vlap miste hierna nog de uitgelezen kans op de vierde Nederlandse treffer, maar ook Duitsland liet zich in de slotfase niet onbetuigd. Ondanks deze kansenregen was een strafschoppenserie noodzakelijk. Na een misser van Amara Conde kreeg Nouri de kans Nederland naar het WK te schieten. De Ajacied faalde echter, waarna Vlap even later eveneens miste. Benjamin Henrichs benutte hierna het Duitse matchpoint.

Extra vermelding
Vlap was trouwens in de wedstrijd gekomen als vierde invaller, een unicum voor een wedstrijd onder auspiciën van de UEFA. De internationale spelregelcommissie IFAB gaf een aantal confederaties toestemming voor experimenten met een vierde invaller tijdens de verlenging. Vlap kwam in het veld voor Laros Duarte. Duitsland bracht even later met Emmanuel Iyoha eveneens een vierde verse kracht binnen de lijnen.