Oranje Leeuwinnen tanken vertrouwen tegen Wit-Rusland

De Oranje Leeuwinnen hebben hun eerste wedstrijd sinds het WK in Canada een monsterzege geboekt op Wit-Rusland (8-0). Nederland werkt toe naar het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Rio.

In stadion De Vijverberg waren de vrouwen uit Wit-Rusland geen partij voor de Leeuwinnen. Lieke Martens opende de score, waarna een speelster van Wit-Rusland met een eigen goal de marge verdubbelde. Via Daniëlle van de Donk, Vivianne Miedema (twee keer, foto) en Sherida Spitse stonde het al 6-0 bij rust.

Hoogtepunt in de tweede helft was het honderdste optreden van Petra Hogewoning, die vlak voor tijd in het veld kwam. Spitse (strafschop) en Martens bepaalden met hun tweede van de avond de eindstand op 8-0.

Nederland hoopt zich in maart voor het eerst in de geschiedenis te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Op een toernooi in maart moet Oranje het opnemen met Noorwegen, Zweden en Zwitserland. Alleen de winnaar gaat naar Rio in de zomer van 2016. Nederland heeft het thuisvoordeel.