Oranje kent positieve balans tegen Turkije

Reacties

De onderlinge balans tussen Nederland en Turkije slaat positief uit in het voordeel van Oranje. Van de tien onderlinge duels werden er vijf gewonnen, twee verloren en drie gelijkgespeeld. Zaterdag zijn de Turken in De Arena in een EK-kwalificatiewedstrijd opnieuw de tegenstander.

Oranje kent positieve balans tegen Turkije

Op 4 mei 1958 kwamen de twee landen elkaar voor het eerst tegen, in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De vriendschappelijke wedstrijd werd met 1-2 verloren. Faas Wilkes maakte nog wel 1-0, maar in de tweede helft werd er binnen twee minuten twee keer gescoord door Metin Oktay.

Sinds die eerste ontmoeting op 4 mei 1958 kwam Oranje de Turken zes keer tegen in een WK-kwalificatiereeks en nog eens in drie vriendschappelijke wedstrijden. In WK-kwalificatieverband verloor Nederland pas één keer, vier keer werd er gewonnen en een duel eindigde in een gelijkspel. Zaterdag staan de twee landen voor het eerst in EK-kwalificatieverband tegenover elkaar.

Van Gaal
De laatste ontmoeting dateert van twee jaar geleden. In de strijd om een WK-ticket voor Brazilië 2014 werd er door het elftal van toenmalig bondscoach Louis van Gaal met 2-0 gewonnen in het Sükrü Saracoglustadion in Istanbul. Het duel was de laatste strohalm voor de Turken die deze wedstrijd moesten winnen om zich te plaatsen voor de play-offs voor het WK.  

Guus Hiddink, in zijn periode als bondscoach bij Turkije, geeft Nuri Sahin aanwijzingen tijdens het EK-kwalificatieduel met Duitsland (0-3).
Guus Hiddink, in zijn periode als bondscoach bij Turkije, geeft Nuri Sahin aanwijzingen tijdens het EK-kwalificatieduel met Duitsland (0-3).

Voor Oranje-bondscoach Guus Hiddink heeft het treffen van zaterdag een speciaal tintje: hij is de enige trainer die ooit keuzeheer bij het Nederlands elftal was én bij Turkije. Hiddink was van 2010 tot eind 2011 bondscoach bij de Turken. In die periode speelden de twee landen één vriendschappelijk duel met elkaar, dat met 1-0 werd gewonnen door het Nederlands elftal.

De Varssevelder dwong toentertijd met Turkije nog play-offs af om het EK in Polen en Oekraïne, maar wist zich uiteindelijk niet te plaatsen na verlies tegen Kroatië.

Zaterdag
De elfde ontmoeting tussen de twee landen zal misschien wel de meest cruciale worden in de huidige kwalificatiereeks. Beide landen strijden voor een direct ticket voor het Europees kampioenschap in Frankrijk. Het Nederlands elftal staat met zes punten op de derde plaats, twee punten voor Turkije dat vierde is. De eerste twee ploegen uit de poule plaatsen zich direct, de nummer drie moet play-offs spelen voor het Europees kampioenschap.  Op 6 september ontmoeten de twee landen elkaar weer voor de return in Turkije.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.