Oporto dankzij Porto en Boavista in extase

De voetbalfans in Oporto kunnen hun geluk na donderdagavond niet op. Zowel het grote FC Porto als het bescheiden Boavista heeft uitstekende vooruitzichten op het bereiken van de finale van de UEFA Cup op 21 mei in Sevilla. Porto maakte in eigen huis grote indruk met de 4-1 overwinning op Lazio Roma en Boavista sleepte in Glasgow een kansrijke 1-1 uit het vuur.

Oporto dankzij Porto en Boavista in extase

Voor het eerst in dertien jaar lonkt er weer een Europese finaleplaats voor een Portugese club. De laatste ploeg die een finale (Europa Cup I) bereikte was Benfica. In 1990 bleek AC Milan in Wenen uiteindelijk met 1-0 te sterk. FC Porto slaagde vier jaar eerder wel in het toernooi der landskampioenen. Ondanks een 1-0 achterstand wonnen os dragões (de draken), mede dankzij het hakje van Rabah Madjer, met 2-1 van Bayern München. De huidige machtige positie van de twee clubs uit Oporto is bijzonder. Boavista voldoet aardig aan de klassieke Portugese waarden. De ploeg van coach Jaime Pacheco speelt vooral zeer degelijk met een goed georganiseerd vijfmans-middenveld. Voorin beschikt Boavista over een stel snelle en gevaarlijke spitsen. Belangrijker is misschien nog wel de rol van doelman Ricardo. Hij hield zijn ploeg overeind op Parkhead en staat naar verluidt in de belangstelling van menig Europese topclub.

Boavista-voorzitter João Loureiro vindt dat niet vreemd. 'Voor mij is Ricardo de beste keeper van de wereld', vertelde hij trots na afloop van het eerste halve finaleduel met Celtic. De doelman zelf, die een strafschop van Henrik Larsson keerde, nam de complimenten dankbaar in ontvangst. 'Het is leuk als er met zoveel lof over je wordt gesproken. Ik moet echter gewoon hard blijven werken om iedere dag weer iets beter te worden', aldus de 26-jarige international. Hard werken en iets beter worden, Boavista in een notendop.

Celtic dicht zichzelf na de 1-1 in Schotland nog wel kansen toe de finale alsnog te bereiken. Tegen Liverpool won het immers ook op vreemde bodem. Boavista bleek in de vorige drie ronden van de UEFA Cup echter een onneembare vesting voor Málaga, Hertha BSC en Paris Saint-Germain. De drie ploegen gingen alle in de return met 1-0 onderuit, terwijl ze op eigen boden nog nipt hadden gewonnen van de zwartwitten uit Oporto. FC Porto is bezig aan een ijzersterk seizoen. In eigen land is de club ongenaakbaar en lonkt de negentiende landstitel al ver voor het einde van de competitie. In Europa is Porto vooral in het eigen Das Antas goed op schot. In zes thuiswedstrijden in de UEFA Cup scoorde de ploeg van José Mourinho liefst zeventien keer. Alleen Panathinaikos hield het droog en ontsnapte met een 1-0 overwinning.

De manier waarop Porto tegenwoordig speelt, levert de ploeg eveneens de nodige bewondering op. Porto is niet langer de luizenploeg van weleer die keihard verdedigt, afwacht en toeslaat met een dodelijke counter. Het huidige Porto combineert en domineert. De wedstrijd tegen Lazio Roma bewees dat. De Italianen - die toch bekend staan om hun verdedigende kwaliteiten - werden ondanks de snelle 1-0 voorsprong, en ondanks de loopgraventactiek, lange tijd volledig zoekgespeeld in de kleine ruimte.

Architect achter de vlotte combinaties was zoals zo vaak publiekslieveling Deco. De tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan had in drie van de vier goals een beslissende rol. De 25-jarige spelmaker staat dan ook op het verlanglijstje van Deportivo La Coruña. In de aanval was Derlei van grote waarde. De 27-jarige Braziliaan maakte tegen Lazio zijn negende en tiende treffer dit seizoen in de UEFA Cup.

Bekijk hier al onze video's