Opnieuw cruciale week voor FC Twente

Reacties

Hoewel de degradatie van Twente inmiddels is teruggedraaid en de club met het behoud van het Eredivisieschap gered leek, blijft het onrustig in Enschede. Intern woedt immers een behoorlijke veenbrand, er zijn grote problemen tussen de huidige leiding en de groep investeerders.

Opnieuw cruciale week voor FC Twente

TC Tubantia kwam zaterdag naar buiten met een reconstructie van wat zich de afgelopen tijd achter de schermen bij de Tukkers heeft afgespeeld. De investeerders, met miljardair en harde ondernemer Dik Wessels voorop, zijn allesbehalve blij met de gang van zaken. De laatste wil de club vier miljoen euro lenen, zodat de club direct de rekeningen kan betalen. Dat geld moet woensdag op de rekening staan anders verliest de club alsnóg de licentie. Wessels staat ook nog eens garant voor eenzelfde bedrag.

Het is de groep financiers een doorn in het oog dat er door de huidige leiding zo opzichtig wordt gepronkt met andermans veren. Alsof zij de redders van FC Twente zijn. Wessels cum suis zijn bovendien not amused dat de garantstelling direct lijkt te moeten worden aangesproken en ze zijn ook niet te spreken over de 1,7 miljoen euro die de clubleiding ter compensatie aan de andere Eredivisieclubs betaalde. Het lijkt erop alsof zij het laatste gebruiken om nu een coup van het kapitaal te plegen. Ze hebben in elk geval geen zin oud zeer te moeten financieren en willen hun geld gebruiken om voor FC Twente een nieuwe wereld te creëren.

Er wordt gesproken over een vertrek van de commissarissen Jan Schutrups en Ton Heerts en algemeen directeur Onno Jacobs. Er bestaat immers grote twijfel over hun bestuurlijke kwaliteiten.

Gesprek
Deze week wordt na een gesprek tussen beide partijen duidelijk of Wessels de druk enkel wilde opvoeren en de smeulende veenbrand wordt geblust of dat de vlammen daadwerkelijk hoog zullen oplaaien. Maar dat de scheiding van macht en kapitaal in het voetbal een utopie is, zal opnieuw blijken.

De vraag is ondertussen wat Jan van Halst doet, mocht het onverwachts toch tot een breuk komen met Jacobs. De twee hebben elkaar duidelijk de liefde verklaard en Jacobs is in januari door Van Halst bij FC Twente terecht gekomen. Een paar maanden later kreeg de ex-prof de dubbelfunctie commercieel en technisch directeur.

Storm
'Ik zie dit niet zo somber, maar meer als een positieve ontwikkeling', reageert Van Halst in gesprek met Voetbal International. 'We hebben eerst externe strijd moeten voeren met de KNVB, de rechtbank en de licentiecommissie. We wisten dat we vervolgens nog veel werk moesten verzetten, daar is de zaak met de garantstellers één ding van. Het delen van kennis over alles wat er speelt, met de voorwaarden zoals die zijn gesteld door de KNVB en de gemeente doe je niet in twee dagen. Helemaal niet als er een storm overtrekt. Maar we moeten elkaar nu wel heel snel gaan vinden. Het is een heel moeilijk puzzeltje dat we nu passend moeten zien te maken. Ik denk dat dit een laatste oprisping is. Deze week moeten nog wat plooien worden gladgestreken en dan kunnen we echt door. Want in tegenstelling tot de zaak met de KNVB heeft nu iedereen wél hetzelfde belang en dat is FC Twente.'

'Ik denk dat de mensen bij FC Twente blij moeten zijn dat de club behouden blijft voor de Eredivisie', vult Jacobs aan. 'Wat er nu gebeurt, is superonhandig met al het werk dat moet worden gedaan. Temeer omdat FC Twente behoorlijk onder een vergrootglas ligt. Verder zeg ik er niks over.'

Lees in de nieuwe VI, die vanaf dinsdag te bestellen is en vanaf woensdag in de winkels ligt, meer over FC Twente. Daarin ook aandacht voor de sportieve situatie van de Tukkers.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.