Opnieuw belangrijke Kudus houdt Ajax in het spoor van Feyenoord

Ajax heeft zondag geen fout gemaakt in de titelstrijd. De ploeg van John Heitinga was in eigen huis te sterk voor NEC en won dankzij het tiende Eredivisie-doelpunt van Mohammed Kudus in dit seizoen: 1-0. De achterstand van Ajax op koploper Feyenoord bedraagt nu weer drie punten. Over twee weken is De Klassieker.

Ajax
Ajax
1 - 0
N.E.C.
N.E.C.

AZ, Feyenoord en PSV pakten eerder dit weekend al drie punten en dus lag de druk er zondag op voor Ajax. John Heitinga koos tegen NEC voor een middenveld zonder Kenneth Taylor, die vanaf de bank zag dat de thuisploeg goed van start ging. Al in de vijfde minuut raakte Steven Berghuis met een bekeken schot de lat. Ajax bleef zijn tegenstander, die nog nooit een competitiewedstrijd won in Amsterdam, na deze vroege mogelijkheid naar achteren drukken.

Dat resulteerde ook in kansen. De beste kans van de eerste helft was na ruim twintig minuten voor Steven Bergwijn, maar Jasper Cillessen zat zijn oude werkgever dwars met een uitstekende redding. NEC loerde vooral op mogelijkheden om eruit te komen via een counter en slaagde er via deze weg ook een paar keer in om gevaarlijk te worden. Gerónimo Rulli hoefde zich echter nooit maximaal in te spannen: het spel speelde zich toch echt vooral op de andere speelhelft af.

Ajax slaagde er voor rust niet in om 73 procent balbezit om te zetten in een voorsprong, maar in de tweede helft scoorde het al snel. Bart van Rooij verspeelde aan de zijlijn de bal aan Dusan Tadic, die daarbij hulp kreeg van Bergwijn, en zag de Serviër een scherpe voorzet richting het vijandelijke doel geven. Kudus werkte de bal via het been van bewaker Souffian El Karouani binnen: 1-0.

NEC, dat in de tweede helft zijn geblesseerd geraakte aanvoerder Lasse Schöne miste, moest op zoek naar een reactie. Magnus Mattsson kreeg al snel een aardige mogelijkheid: zijn aanname was echter niet goed, waarna Rulli kon redden. Dichterbij dan dat kwam NEC niet, wat mede door sterk verdedigingswerk van Calvin Bassey kwam. De zomerse topaankoop van Ajax is dit seizoen regelmatig beschimpt, maar speelde zondag erg goed.

Ajax had de wedstrijd onder controle, zonder flitsend te spelen. Dat zorgde ervoor dat de amusementswaarde van de tweede helft niet erg hoog lag. Kudus kreeg nog een goede kopkans, maar werkte de bal over de lat, en dus bleef het bij 1-0. Ajax heeft daarmee een bijzondere mijlpaal bereikt: de overwinning op NEC betekende de 1500ste overwinning van Ajax in de Eredivisie. De recordkampioen is de eerste club die deze grens heeft bereikt.