Opmerkelijke stap Forlán: eerste klus als trainer meteen een flinke

Reacties

Nog geen half jaar na zijn afscheid als speler begint Diego Forlán (40) aan een nieuw hoofdstuk in zijn voetbalcarrière. De Uruguayaanse legende is de nieuwe hoofdtrainer van Peñarol, een van de grootste clubs van het voetbalgekke Uruguay.

Opmerkelijke stap Forlán: eerste klus als trainer meteen een flinke
© Pro Shots

Forlán zette in augustus pas officieel een punt achter zijn lange loopbaan als prof, nadat hij in 2016 en 2018 nog korte periodes had gevoetbald in India (Mumbai City) en Hong Kong (Kitchee). En nu wordt hij dus zonder enige ervaring als trainer de nieuwe hoofdcoach van het grote Peñarol, met vijftig landstitels de recordkampioen van Uruguay en tevens vijfvoudig winnaar van de Copa Libertadores en drievoudig winnaar van de wereldbeker.

Peñarol is de jeugdliefde van Forlán. Begin jaren negentig maakte de latere spits van Manchester United, Villarreal en Atlético Madrid deel uit van de jeugdopleiding van de club uit zijn geboortestad Montevideo. Tot een debuut in de hoofdmacht kwam het nooit, want al snel stapte de jonge aanvaller over naar stadgenoot Danubio. Uiteindelijk zou hij in 1997 debuteren bij het Argentijnse Independiente, alvorens hij in Spanje een grote ster werd.

Diego Forlán maakte een van zijn vijf doelpunten op het WK 2010 in de halve finale tegen Nederland (2-3).
© Pro Shots
Diego Forlán maakte een van zijn vijf doelpunten op het WK 2010 in de halve finale tegen Nederland (2-3).

Pas in de nadagen van zijn actieve carrière keerde Forlán, tweevoudig winnaar van de Gouden Schoen en gedeeld topscorer op het WK 2010 met vijf goals, terug bij Peñarol. In het ene seizoen (2015/16) dat Cachavacha voor de Zuid-Amerikaanse grootmacht speelde, werd hij meteen kampioen. Met acht goals in dertig duels leverde de toen al 37 jaar oude spits een bijdrage aan dat succes. De cirkel was toen in zekere zin al rond, maar nu helemaal.

Met als doel ongetwijfeld meer successen toe te voegen aan de rijk gevulde prijzenkast van Peñarol. Daarbij wordt de onervaren Forlán bijgestaan door zijn broer Pablo, die zijn assistent wordt, en zijn vader Pablo Forlán senior als adviseur op de achtergrond. Misschien nog wel meer dan zijn zoon is pa Forlán een icoon van de club. In 1966 was El Boñato centrale verdediger in het Peñarol dat het machtige Real Madrid versloeg in de strijd om de wereldbeker.

Forlán zal in januari beginnen aan zijn nieuwe klus. Opmerkelijk genoeg weigerde de 112-voudig international van Uruguay (36 goals) volgens lokale media onlangs het aanbod van zijn oude club Independiente om daar technisch directeur te worden. De tweevoudig topscorer van de Primera División gaf er de voorkeur aan hoofdtrainer te worden. Op 28 december stond overigens een afscheidswedstrijd gepland bij Peñarol, de vraag is of die nu doorgaat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.