Opening Copa América heeft voor Dunga historische lading

Reacties

Het toernooi om de Copa América begint voor Brazilië-bondscoach Dunga zondag op bekend terrein. De keuzeheer koestert nog steeds warme herinneringen aan de Rose Bowl.

Opening Copa América heeft voor Dunga historische lading

Voor Dunga en zijn assistent Cláudio Taffarel heeft de eerste wedstrijd van de strijd om de Copa América een extra betekenis. 'Dit stadion is onderdeel van de historie van het Braziliaanse voetbal', kijkt Dunga vooruit naar het Copa América-duel met Ecuador in de Rose Bowl in Pasadena, waar de bondscoach 22 jaar geleden als aanvoerder van Brazilië wereldkampioen werd.

Na 120 minuten zonder doelpunten moest Italië in de noodzakelijke strafschoppenreeks het hoofd buigen. Dunga was een van de Brazilianen die vanaf de stip succes had en zo zijn bijdrage leverde aan het feest. 'Brazilië had 24 jaar geen prijs meer gepakt', kijkt Dunga terug naar die dag in juli in 1994. 'Als ik mezelf terug zie, en hoe ik de laatste penalty neem, dan vraag ik mezelf soms nog steeds af of ik dat wel ben.'

Dunga nam met de WK-titel ook revanche op zijn criticasters, die hem hadden weggezet als een vieze speler. Hij moest het ook ontgelden als toonbeeld voor het te defensieve en te trage Braziliaanse team dat in 1990 op het WK-podium had gefaald. In de achtste finale werd verloren van Argentinië.

'Na de WK-titel werd mij gevraagd naar de kritiek die ik vier jaar lang had gekregen en die me had geïrriteerd. Ik antwoordde dat ik er vier jaar bij was geweest maar dat ze nu het beeld voor het leven hebben van mij: een aanvoerder die de wereldbeker omhoog houdt.' 

Die revanchegevoelens zullen ongetwijfeld ook door het hoofd van Dunga zijn geschoten toen hij vrijdag na de training vanaf de middenlijn rustig op het veld wandelde in het gezelschap van Taffarel. Zijn lach op het gezicht vertelde het verhaal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.